Το αεροδρόμιο της Βουδαπέστης στοχεύει σε μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2035

  1. Αρχική
  2. Ενέργεια
  3. Το αεροδρόμιο της Βουδαπέστης στοχεύει σε μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2035

Κατά τη διάρκεια της 15ης συνάντησής του Greenairport, το αεροδρόμιο της Βουδαπέστης ανακοίνωσε ότι εργάζεται σκληρά στοχεύοντας σε μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2035, 15 χρόνια νωρίτερα από την ημερομηνία στόχο, 2050. Το αεροδρόμιο της Βουδαπέστης ξεκίνησε το πρόγραμμα Greenairport το 2015. Στόχος των 40 εταίρων που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία είναι τα αεροδρόμια και οι οργανισμοί που δραστηριοποιούνται εκεί να συνεργαστούν και να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον και να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα και τον γενικό αντίκτυπο των δραστηριοτήτων τους στο περιβάλλον.

Η συνάντηση του Οκτωβρίου διοργανώθηκε γύρω από το θέμα του πράσινου ηλεκτρισμού και των πράσινων κτιρίων. Μαζί με αυτά τα θέματα, οι παρευρισκόμενοι συζήτησαν επίσης ευκαιρίες για μείωση των εκπομπών άνθρακα, τα επιτεύγματα των προηγούμενων δεσμεύσεων και τα μελλοντικά καθήκοντα στην ηλεκτροκίνηση και τη διαχείριση των απορριμμάτων. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο κ. René Droese, επικεφαλής ανάπτυξης του αεροδρομίου της Βουδαπέστης, περιέγραψε τις τρέχουσες προσπάθειες του αεροδρομίου: «Κατά τη διάρκεια των εξελίξεων του αεροδρομίου μας που βρίσκονται είτε σε φάση σχεδιασμού, αδειοδότησης είτε κατασκευής, ενσωματώνουμε νέες τεχνολογικές λύσεις και λύσεις ενεργειακής απόδοσης, συμπεριλαμβανομένων σύγχρονων συστημάτων μόνωσης και θέρμανσης, φωτισμού LED και ηλιακών συλλεκτών. Το αεροδρόμιο της Βουδαπέστης εργάζεται σκληρά για σημαντικές νέες εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένης της προσωρινής επαναλειτουργίας του Terminal 1 και ενός νέου Terminal 3, προκειμένου να εξυπηρετήσει την αναμενόμενη μελλοντική ανάπτυξη των επιβατών και να εξασφαλίσει βελτιωμένη ποιότητα για τους επιβάτες μας. Όλες αυτές οι σημαντικές εξελίξεις έχουν βασική απαίτηση το μηδενικό αποτύπωμα εκπομπών άνθρακα, από τη φάση του σχεδιασμού. Για παράδειγμα, η νέα κεντρική πύλη του αεροδρομίου, που θα ανοίξει σε λίγες μέρες, ο κυκλικός κόμβος turbo μπροστά από τον τερματικό σταθμό 2, που εγκαινιάστηκε πέρυσι, ο νέος ποδηλατόδρομος στο αεροδρόμιο, μαζί με πολλές άλλες μικρότερες αναπτύξεις, όλα εκ των οποίων έχουν κατασκευαστεί με γνώμονα τις απαιτήσεις βιωσιμότητας, λαμβάνοντας υπόψη περιβαλλοντικές εκτιμήσεις όσον αφορά τη χρήση υλικών, τη χρήση ενέργειας και τη βελτιστοποίηση της κυκλοφορίας», πρόσθεσε.

Το αεροδρόμιο της Βουδαπέστη ήταν το πρώτο στην περιοχή που έλαβε πιστοποίηση μηδενικού άνθρακα από το Airports Council International (ACI) το 2018, την οποία διατηρεί εδώ και τρία χρόνια. Το 2019, το αεροδρόμιο εντάχθηκε και επίσημα στην πρωτοβουλία NetZero μέχρι το 2050 της ACI, η οποία αποτελεί δέσμευση για την εταιρεία να επιτύχει μηδενικές εκπομπές από τις δραστηριότητές της έως το 2050 το αργότερο.

«Λιγότερα λόγια και περισσότερη δράση», αναφέρει ο Διευθύνων Σύμβουλος του αεροδρομίου της Βουδαπέστης

Ο Chris Dinsdale, Διευθύνων Σύμβουλος του αεροδρομίου της Βουδαπέστης τόνισε ότι «Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους εταίρους μας να συνεργαστούν και να κάνουν σημαντικά βήματα για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα του αεροδρομίου. Αν συνεχίσουμε στην πορεία που ξεκινήσαμε, θα μπορούσαμε να είμαστε το πρώτο αεροδρόμιο στην περιοχή που θα επιτύχει μηδενικές εκπομπές άνθρακα, λίγο πριν από το 2035. Το 2035 δεν είναι μακριά, επομένως εργαζόμαστε σκληρά για να φτάσουμε σε μηδενικές εκπομπές τουλάχιστον 15 χρόνια νωρίτερα από την ημερομηνία-στόχο του 2050 που έχει ορίσει η Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, δίνοντας ένα παράδειγμα για άλλα αεροδρόμια στην Ευρώπη. Οι επιχειρηματίες έχουν θεμελιώδη υποχρέωση να μειώσουν τον αντίκτυπο των εταιρειών τους στο περιβάλλον γύρω τους και να φτάσουν στο μηδέν το συντομότερο δυνατό. Ένα πράγμα είναι σίγουρο: η επείγουσα ανάγκη για λιγότερα λόγια και περισσότερη δράση είναι επιτακτική».

Ο φορέας εκμετάλλευσης του αεροδρομίου σκοπεύει να προμηθεύεται όλη την ηλεκτρική του ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από τον Ιανουάριο του 2023 και μετά. Για το σκοπό αυτό, αυξάνει σταθερά την ποσότητα πράσινης ενέργειας που χρησιμοποιεί. Ως πρώτο βήμα, το αεροδρόμιο της Βουδαπέστης αγόρασε 840 MWh πράσινης ενέργειας το 2021, που ισοδυναμεί με τη μηνιαία κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας 3.500 νοικοκυριών τεσσάρων ατόμων. Το αεροδρόμιο προμηθεύτηκε μεγαλύτερες ποσότητες πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω της οποίας θα διασφαλίσει ότι το 65% της ζήτησης ενέργειας του 2022 θα τροφοδοτείται από ανανεώσιμες πηγές, ενώ από το 2023 και μετά, όλη η ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνεται στην επικράτεια του αεροδρομίου της Βουδαπέστης θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Τα τελευταία 10 χρόνια, το αεροδρόμιο της Βουδαπέστης κατάφερε να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ανά επιβάτη σχεδόν στο ένα τρίτο του προηγούμενου επιπέδου και την κατανάλωση του πόσιμου νερού κατά 30%. Το ποσοστό ανακύκλωσης της εταιρείας είναι εξαιρετικό αγγίζοντας το 70%, σε σύγκριση το 35% ανακύκλωσης των κατοίκων.

Για να επιτύχει τους στόχους του για την ηλεκτροκίνηση, το αεροδρόμιο της Βουδαπέστης προωθεί συνεχώς τη χρήση ηλεκτρικών και υβριδικών οχημάτων, τόσο εντός όσο και εκτός του αεροδρομίου. Η εταιρεία σχεδιάζει να παραδώσει 35 νέους ηλεκτρονικούς φορτιστές έως το τέλος του 2021, γεγονός που θα ανεβάσει τον συνολικό αριθμό των σταθμών φόρτισης που είναι διαθέσιμοι στους υπαλλήλους, τους ενοικιαστές και τους επιβάτες της. Ο φορέας εκμετάλλευσης του αεροδρομίου σχεδιάζει να εγκαταστήσει περισσότερους από 100 επιπλέον σταθμούς φόρτισης τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τους στόχους αειφορίας του και εκτός από τις παραπάνω προσπάθειές του, το αεροδρόμιο της Βουδαπέστης προσχώρησε πρόσφατα σε μια κοινοπραξία που κέρδισε σχεδόν 25 εκατομμύρια ευρώ υποστήριξης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως μέρος ενός έργου αειφορίας που ονομάζεται Stargate. Ως μέρος του έργου, καθήκον του αεροδρομίου της Βουδαπέστης είναι να αναπτύξει και να θέσει σε εφαρμογή ένα σύστημα διαχείρισης του αεροπορικού φορτίου βασισμένο σε cloud , χωρίς χαρτί, μαζί με άλλα βιώσιμα έργα, που αφορούν κυρίως τον τερματικό σταθμό, την ενεργειακή απόδοση, τα βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα και τις εξελίξεις της κυκλοφορίας.

Το αεροδρόμιο της Βουδαπέστης σχεδιάζει να πραγματοποιήσει την επόμενη συνάντηση του Greenairport την άνοιξη του 2022.

Πηγή: Budapest Business Journal

Προηγούμενο άρθρο
Η Ουγγαρία θα αναπτύξει τις εγκαταστάσεις διαχείρισης των υδάτων της Ρουάντα
Επόμενο άρθρο
Νέο logistics πάρκο θα κατασκευαστεί στη Βουδαπέστη

Διαβάστε ακόμη

Μενού