Βουδαπέστη: Παγκόσμιο κέντρο παραγωγής εμβολίων για ζώα από τη Ceva-Phylaxia

  1. Αρχική
  2. Γεωργία & Τρόφιμα
  3. Βουδαπέστη: Παγκόσμιο κέντρο παραγωγής εμβολίων για ζώα από τη Ceva-Phylaxia

Η Ουγγαρία αποτελεί ένα παγκόσμιο κέντρο παραγωγής εμβολίων για ζώα, καθώς η έρευνα και η παραγωγή εμβολίων της Ουγγρικής Ceva-Phylaxia έχει σημαντικό αντίκτυπο στις παγκόσμιες προμήθειες τροφίμων, κυρίως επειδή κατέχει την 1η θέση στα εμβόλια εκκολαπτηρίου πουλερικών. Όταν το 20% του πληθυσμού των ζώων κινδυνεύει από ασθένειες παγκοσμίως δεν είναι περίεργο που η εταιρεία επενδύει σε μεγάλο βαθμό στην έρευνα και την πρόληψη ασθενειών.

Η Phylaxia ιδρύθηκε το 1912 από τον καθηγητή Κτηνιατρικής κ. János Köves και η ιστορία της διαμορφώθηκε από πολλούς διάσημους κτηνιάτρους όπως ο Aladár Aujeszky και ο Derzsy Domonkos που μερικές ασθένειες έχουν πάρει το όνομά τους από αυτούς. Τα κεντρικά γραφεία της Ceva-Phylaxia βρίσκονται στην περιοχή Pharma της Βουδαπέστης, στην Kőbánya.

ceva

«Αποτελούμε τη ναυαρχίδα του ομίλου», λέει ο Γενικός Δειυθυντής κ.Tamás Szamkó. «Εδώ η Ceva έχει τον μεγαλύτερο κόμβο παραγωγής και έρευνας. Ενώ παράλληλα διαθέτουμε και ένα κέντρο logistics που είναι μοναδικό για τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Οι παραγωγικές ικανότητες της εταιρείας αυξάνονται συνεχώς ενώ αντίστοιχα τα κεντρικά γραφεία της Ουγγαρίας αποτελούν περισσότερο ένα εργοτάξιο, όπου η ανάπτυξη είναι διαρκής. Εκτός από τα κεντρικά γραφεία, στο Monor , που βρίσκεται κοντά στην Βουδαπέστη, ιδρύθηκε η μεγαλύτερη μονάδα αποθήκευσης κρυογονικής (βαθιάς κατάψυξης) στην Ευρώπη με τη βοήθεια του HIPA (Hungarian Investment Promotion Agency) αξίας 26 εκατομμυρίων ευρώ. «Περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια φιαλίδια μπορούν να αποθηκευτούν και η χωρητικότητα μπορεί να διπλασιαστεί εάν χρειαστεί», αναφέρει ο κ. Szamkó.

Η έρευνα είναι ένας ισχυρός πυλώνας για τη Ceva-Phylaxia, καθώς περισσότεροι από 90 κτηνίατροι συνεχίζουν την κληρονομιά της εταιρείας. Η σημασία του R&D για την εταιρεία εξηγεί και το γεγονός ότι η Ceva ξοδεύει παγκοσμίως 120 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για αυτόν τον σκοπό.

«Πρέπει να αναπτύξουμε νέα εμβόλια κατά των ασθενειών για τις οποίες δεν υπάρχουν, και η αποτελεσματικότητα των υπαρχόντων εμβολίων πρέπει να βελτιωθεί», ο κ. Szamkó ρίχνει φως στη σημασία της δραστηριότητάς τους, επικεντρώνοντας στην εφαρμογή της λεγόμενης προσέγγισης «One Health» που περιλαμβάνει εξίσου την υγεία των ανθρώπων και των ζώων.

Πάνω από το 75% των ανθρώπινων μολυσματικών ασθενειών εκτιμάται ότι προέρχονται από τα ζώα, γι’ αυτό η Ceva-Phylaxia επιλέγει να επενδύσει μαζικά στην προληπτική ιατρική. Αυτές οι προσπάθειες επέτρεψαν να αυξηθεί σημαντικά το μερίδιο των εμβολίων και άλλων προϊόντων προληπτικής φροντίδας στο χαρτοφυλάκιο των προϊόντων τους, φτάνοντας τον στόχο να αποτελούν το 50% των πωλήσεων.

Μια ασθένεια που μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο από τα ζώα, ονομάζεται ζωονοσογόνος νόσος και μέχρι σήμερα, η Ceva έχει αναπτύξει περισσότερα από 50 εμβόλια κατά 19 ζωονοσογόνων νόσων. Σύμφωνα με τις στατιστικές του WHO, κάθε χρόνο το 20% του παγκόσμιου ζωικού κεφαλαίου χάνεται από ασθένειες που μεταφράζονται σε απώλειες περίπου 80 δισεκατομμυρίων κιλών ζωικής πρωτεΐνης, που ισοδυναμεί με τις ετήσιες ανάγκες κατανάλωσης 1,6 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, όπως εκτιμάται από την Oxford Analytica for Health for Animals .

The Pets industry

Η κτηνοτροφία είναι σημαντική για τους ανθρώπους, αλλά το ίδιο είναι και τα κατοικίδια που συνδέονται συναισθηματικά μαζί τους, και αναζητούν γι’ αυτά περισσότερη φροντίδα. Όπως εξηγεί ο κ. Szamkó, η μεγαλύτερη πρόκληση τα τελευταία χρόνια είναι ο ραγδαία αυξανόμενος πληθυσμός των κατοικίδιων. «Τα κατοικίδια πλέον ζουν περισσότερο λόγω της βελτιωμένης κτηνιατρικής φροντίδας που δέχονται ενώ  παράλληλα έχουν όλο και πιο συγκεκριμένες ανάγκες. Αυτή η αλλαγή μπορεί να αποδοθεί στον εξανθρωπισμό των κατοικίδιων ζώων, στην πρόοδο της κτηνιατρικής και στην αλλαγή των κοινωνικών συμπεριφορών. Τα κατοικίδια θεωρούνται πλέον μέλη της οικογένειας, γεγονός που οδηγεί σε αυξημένες επενδύσεις για την ευημερία τους. Ωστόσο, η μεγαλύτερη διάρκεια ζωής απαιτεί περισσότερη προσοχή στις ανάγκες γηριατρικών κατοικίδιων ζώων. Από την άλλη πλευρά, καινοτομίες όπως η τηλεϊατρική και τα wearables αλλάζουν τις πρακτικές φροντίδας των κατοικίδιων ζώων. Η Ceva ηγείται της αλλαγής εστιάζοντας σε τομείς όπως η συμπεριφορά, η παρασιτολογία, η καρδιολογία και οι κτηνιατρικές ειδικότητες. Στην περίπτωση της συμπεριφοράς, για παράδειγμα, η εταιρεία παράγει κατευναστικές φερομόνες που ηρεμούν τα κατοικίδια».

Νέα Χοιροτροφεία: Κίνδυνος και Διάσωση

Η αγορά των ζωικών εμβολίων είναι τεράστια, αξίας 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με αναμενόμενο ρυθμό ανάπτυξης σχεδόν 10% έως το 2032. Η Ceva-Phylaxia ακολουθεί αυτόν τον ρυθμό ανάπτυξης. Από το 1999 τα έσοδα έχουν αυξηθεί 13 φορές. «Καταλάβαμε νωρίς ότι για να τροφοδοτηθεί ο παγκόσμιος πληθυσμός πρέπει να παραχθεί κρέας. Έτσι γίναμε ηγέτες της αγοράς στον τομέα των εκκολαπτηρίων πουλερικών», προσθέτει ο κ. Szamkó.

Η παγκόσμια αγορά γνώρισε σημαντική ενοποίηση. Η Ceva είναι πλέον η πέμπτη μεγαλύτερη εταιρεία υγειονομικής περίθαλψης ζώων στον κόσμο. Και παρόλο που η οικονομική αναταραχή δεν άφησε αλώβητο τον τομέα, αυτός εξακολουθεί να είναι ένας τομέας με τεράστια σταθερότητα. Γιατί τα ζώα είναι απλά απαραίτητα σε σταθερή βάση για την ύπαρξη των ανθρώπων.

Τα τελευταία χρόνια, η Ceva έχει επίσης καθιερωθεί ως παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα των αυτοεμβολιασμών. Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, το φάσμα των διαθέσιμων εμβολίων επιτρέπει στους αγρότες να προστατεύουν τα ζώα τους από τις κύριες απειλές για την υγεία του κοπαδιού τους. Ωστόσο, μερικές φορές, απαιτείται συγκεκριμένη λύση σε περίπτωση εμφάνισης ενός νέου στελέχους παθογόνων βακτηρίων ή ιών ή για ασθένεια που δεν καλύπτεται από ένα από τα καταχωρισμένα προϊόντα. Εδώ παίζει ρόλο η τεχνογνωσία της Ceva .

«Είμαστε εξοπλισμένοι για να αναπτύξουμε εμβόλια ειδικά για κάθε φάρμα που επικεντρώνονται σε ένα συγκεκριμένο στέλεχος . Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά σίγουρα αξίζει τον κόπο για τους αγρότες να επενδύσουν», λέει ο κ. Szamkó που δίνει σαν παράδειγμα τα νέα  πολυώροφα χοιροτροφεία στην Κίνα όπου ο κίνδυνος μόλυνσης ή η πιθανή ταχύτητα εξάπλωσης μπορεί να προκαλέσει τεράστια ζημιά.

Το κέντρο της Ceva-Phylaxia στη Βουδαπέστη προμηθεύει έναν μεγάλο αριθμό προϊόντων που παράγονται μοναδικά εκεί ή συνολικά στον όμιλο Ceva. «Είναι καίριας σημασίας τα προϊόντα μας να διανέμονται σε επαρκή όγκο και στην καλύτερη ποιότητα, σε όλο τον κόσμο. Διαδραματίζουμε σοβαρό ρόλο στην παγκόσμια υγειονομική περίθαλψη των ζώων και στη διατροφή του κόσμου, φέρνοντας μια τεράστια ευθύνη», καταλήγει ο κ. Tamás Szamkó .

Πηγή: HIPA

Προηγούμενο άρθρο
Η Oonly ανοίγει το εργοστάσιο εμφιάλωσης με επαναστατική τεχνολογία RefPET
Επόμενο άρθρο
Καινοτόμος Ουγγρική εφαρμογή πρώτων βοηθειών για γονείς μικρών παιδιών που σώζει ζωές

Διαβάστε ακόμη

Μενού