Μια συμφωνία ορόσημο υπεγράφη μεταξύ του Semmelweis University, του κορυφαίου ιδρύματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ιατρικών και επιστημών υγείας στην Ουγγαρία, και της τοπικής μονάδας της ελβετικής πολυεθνικής Roche, της κορυφαίας Ιατροτεχνολογικής εταιρείας. Οι κύριοι τομείς της συμφωνίας, που στοχεύει στη σημαντική βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών, περιλαμβάνουν την επέκταση των έργων καινοτομίας και των κλινικών δοκιμών στην Ουγγαρία. Η προσδοκία είναι ότι η στρατηγική συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου Semmelweis και της Roche Ουγγαρίας θα προκαλέσει σημαντικές προόδους σε κοινές ερευνητικές και αναπτυξιακές δραστηριότητες στην ογκολογία, την αιματολογία, την ανοσολογία, τη νευρολογία και την οφθαλμολογία, μεταξύ άλλων.

Η συμφωνία βασίζεται σε εργασίες και ενέργειες που είχαν προηγηθεί τα προηγούμενα έτη. Τα τελευταία πέντε χρόνια, η Roche διεξήγαγε περίπου 70 κλινικές δοκιμές σε διάφορους τομείς ασθενειών σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο. «Για να δημιουργήσουμε ένα σύστημα Υγείας με επίκεντρο τον ασθενή και να παραχθεί ένα πιο βιώσιμο αποτέλεσμα, οι κορυφαίοι επαγγελματίες στην επιστήμη και στον ευρύτερο χώρο της Υγείας θα πρέπει να συνεργαστούν, γι’ αυτό οικοδομούμε μια συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Semmelweis που θα φέρει ριζικές αλλαγές για τους ασθενείς και τους παρόχους Υγείας», είπε. Raffaella Claudia Bondi, Διευθύνων Σύμβουλος της Roche Ουγγαρίας.

Πρόσθεσε ότι τα μέρη ενώνονται με ένα κοινό όραμα για μια σημαντική ανακάλυψη στο χώρο της Υγείας, το πάθος για την επιστήμη και την πεποίθηση ότι μια διαρκής συνεργασία που βασίζεται σε κοινές αξίες και επικεντρώνεται σε ολόκληρο το ταξίδι των ασθενών είναι το κλειδί για τη βελτίωση της υγείας του πληθυσμού και τους δείκτες υγειονομικής περίθαλψης στην Ουγγαρία.

«Πιστεύω ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό πως όλα τα στοιχεία της συνεργασίας μας χαρακτηρίζονται από μια προσέγγιση με επίκεντρο τον ασθενή, με στόχο την παροχή αποτελεσματικής και υψηλής ποιότητας φροντίδας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών μας. Αυτό συμβάλλει στην κύρια αποστολή του πανεπιστημίου μας, που είναι η βελτίωση της υγείας των πολιτών μας», σημείωσε η Δρ. Béla Merkely, πρύτανης του Πανεπιστημίου Semmelweis.

Καινοτόμες θεραπείες

Τόνισε ότι η αύξηση του όγκου των κλινικών δοκιμών θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι οι ασθενείς θα έχουν πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπευτικές επιλογές το συντομότερο δυνατό και ότι οι ερευνητές και οι γιατροί είναι από τους πρώτους που αποκτούν εμπειρία με νέες διαδικασίες.

«Η συνεργασία θα βοηθήσει επίσης στην υποστήριξη της έρευνας που ξεκίνησε από κλινικές του Πανεπιστημίου Semmelweis, η οποία θα ενισχύσει τα επιστημονικά μας επιτεύγματα και θα συμβάλει στον στόχο μας να γίνουμε ένα από τα 100 κορυφαία πανεπιστήμια στον κόσμο και ένα από τα πέντε κορυφαία ιατρικά πανεπιστήμια στην Ευρώπη», πρόσθεσε η κ. Merkely.

Ο καρκίνος του μαστού είναι ένας από τους πιο κρίσιμους τομείς των κλινικών δοκιμών. Στην Ουγγαρία, περισσότερες από 8.000 περιπτώσεις διαγνώσκονται και τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι πεθαίνουν από τη νόσο κάθε χρόνο, αντιπροσωπεύοντας το 6,7% όλων των θανάτων από καρκίνο. Στο πλαίσιο της συνεργασίας, το πανεπιστήμιο και η εταιρεία επιδιώκουν να φέρουν σημαντικές προόδους στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού.

Οι κοινές προσπάθειες των μερών στη νευρολογία και τη νευρογενετική αποτελούν μια άλλη προτεραιότητα. Η τρέχουσα έρευνα εξετάζει τομείς όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ, για τους οποίους δεν έχει βρεθεί ακόμη σημαντική ανακάλυψη. Στην Ουγγαρία, εκτιμάται ότι μεταξύ 150.000 και 500.000 άνθρωποι θα μπορούσαν να προσβληθούν από το Αλτσχάιμερ, για τους οποίους η έγκαιρη ανίχνευση είναι κρίσιμη.

Υπάρχει επίσης μια δεκαετής συνεργασία μεταξύ δύο ινστιτούτων παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Semmelweis για την έρευνα των αιτιών των όγκων του πνεύμονα. Περισσότεροι από 8.000 ασθενείς πεθαίνουν από καρκίνο του πνεύμονα στην Ουγγαρία ετησίως, επομένως η μείωση αυτού του αριθμού και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με τη νόσο είναι επίσης βασικοί στόχοι της συνεργασίας.

Παράλληλα, η ανακάλυψη ογκογόνων μεταλλάξεων που οδηγούν σε όγκους και η στοχευμένη θεραπεία τους έχει ανοίξει μια νέα διάσταση στη θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα. Η γνώση αυτών των γενετικών παραλλαγών μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προσαρμογή της θεραπείας της νόσου και, συνεπώς, την αύξηση της αποτελεσματικότητας μέσω του θεραπευτικού σχεδιασμού που βασίζεται σε βιοδείκτες.

 Raffaella Claudia Bondi

Λύσεις ασθενών

Το Πανεπιστήμιο Semmelweis δοκιμάζει επίσης μια νέα διαδικτυακή εφαρμογή σε κάθε ομάδα ασθενειών του για να αναπτύξει και να λειτουργήσει ένα ψηφιακό σύστημα διαχείρισης ασθενών. Η εφαρμογή δωρίστηκε στο ουγγρικό κράτος από το Ουγγρικό Ίδρυμα για την Ανάπτυξη της Εξατομικευμένης Υγείας ( SzEFA ), που ιδρύθηκε από τη Roche, τον Δεκέμβριο του 2021. Η ενσωμάτωση αυτής της λύσης στα νοσοκομειακά συστήματα πληροφορικής του πανεπιστημίου μπορεί να μειώσει σημαντικά τον διοικητικό όγκο εργασιών.

Το κοινό έργο θα στοχεύει επίσης στη βελτίωση της οργάνωσης της υγειονομικής περίθαλψης και στη χρήση της ψηφιοποίησης για να βοηθήσει τους γιατρούς να λαμβάνουν ταχύτερες, καλύτερες αποφάσεις με βάση όλα τα διαθέσιμα δεδομένα, λαμβάνοντας υπόψη ολόκληρο το ταξίδι του ασθενούς. Θα δώσει επίσης περισσότερο χρόνο για ποιοτικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ γιατρών και ασθενών.

Για να βελτιώσει την ασφάλεια των ασθενών, το πανεπιστήμιο θα δημιουργήσει μια νέα μέθοδο – μια διαδικασία που στοχεύει στην επιβράδυνση της κυτταρικής δραστηριότητας και του πολλαπλασιασμού, με βάση το CATO (Computer-aided Therapy for Oncology) με την υποστήριξη της Roche φέτος. Το εργαστήριο θα χρησιμοποιεί μια πιο αυτοματοποιημένη, ελεγχόμενη, ασφαλέστερη και προσαρμοσμένη στον ασθενή μέθοδο μεμονωμένων σκευασμάτων για ογκολογικές θεραπείες.

Η κεντρική προετοιμασία θα βελτιστοποιήσει επίσης τη χρήση του εξοπλισμού, των φαρμάκων και των πόρων, συμβάλλοντας έτσι σε πιο οικονομικά αποδοτικές λειτουργίες, εκτός από τη βελτίωση της ασφάλειας των ασθενών.

Η συμφωνία συνεργασίας υπεγράφη από τη κ. Merkely και την Dr. Lívia Pavlik, πρύτανης του Πανεπιστημίου Semmelweis, και από τους κ. Bondi και κ. Tibor Kövesi, επικεφαλής στρατηγικής και οργανωτικής ανάπτυξης, εκ μέρους της Roche.

Πηγή: Budapest Business Journal

 

 

Προηγούμενο άρθρο
Γνωρίστε τη HOFEKA: Τεχνολογίες για Έξυπνες Πόλεις
Επόμενο άρθρο
Ουγγρικό οικοσύστημα παραγωγής μπαταριών: Νέα κορεατική επένδυση Nice LMS

Διαβάστε ακόμη

Μενού