Ο Ούγγρος László Lovász που βραβεύτηκε με το βραβείο Abel, το Nobel των Μαθηματικών

  1. Αρχική
  2. Ουγγαρία
  3. Ο Ούγγρος László Lovász που βραβεύτηκε με το βραβείο Abel, το Nobel των Μαθηματικών

Η Νορβηγική Ακαδημία Επιστημών και Γραμμάτων βράβευσε τους κ. László Lovász και κ. Avi Wigderson με το Βραβείο Abel, το αντίστοιχο του Βραβείου Νόμπελ στον τομέα των μαθηματικών.

Ο κ. László Lovász, πρώην πρόεδρος της Ουγγρικής Ακαδημίας Επιστημών (MTA), ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Eötvös Loránd (ELTE) και τρέχων καθηγητής έρευνας στο Ινστιτούτο Μαθηματικών Ερευνών Rényi Alfréd της Βουδαπέστης, έχει συνεισφέρει πολύ στον τομέα των μαθηματικών και στην ανάπτυξη των, μέσα στο εκπαιδευτικού σύστημα της Ουγγαρίας.

Ο άλλος αποδέκτης του φετινού βραβείου Abel, ο κ. Avi Wigderson, είναι ο καθηγητής στην σχολή μαθηματικών Herbert H. Maass και στο ινστιτούτο μελέτης στο Princeton, Nea Jersey. Ο Wigderson έχει επίσης εργαστεί εκτενώς στον τομέα των μαθηματικών και της πληροφορικής.

Τα μαθηματικά δεν είναι ένας από τους κλάδους που μπορούν να απονεμηθούν τα βραβεία Νόμπελ, κι έτσι το βραβείο Άμπελ θεωρείται ισότιμης κλάσης.

Μεγάλα βήματα για τα μαθηματικά

Οι δύο μαθηματικοί έχουν απονεμηθεί με το βραβείο «για τις θεμελιώδεις συνεισφορές τους στη θεωρητική επιστήμη των υπολογιστών και τα διακριτά μαθηματικά, και τον ηγετικό τους ρόλο στη διαμόρφωσή τους σε κεντρικά πεδία των σύγχρονων μαθηματικών», ανακοίνωσε η ακαδημία.

Τόσο ο Lovász όσο και ο Wigderson έχουν εστιάσει την έρευνά τους στη θεωρία της υπολογιστικής πολυπλοκότητας.

Ο Hans Munthe-Kass, πρόεδρος της επιτροπής Abel, δήλωσε:

Οι Lovász και Wigderson κατείχαν ηγετικές θέσεις σε αυτήν την εξέλιξη τις τελευταίες δεκαετίες. Χάρη στην ηγεσία τους, τα διακριτά μαθηματικά και ο σχετικά νέος τομέας της θεωρητικής επιστήμης των υπολογιστών έχουν πλέον καθιερωθεί ως κεντρικοί τομείς των σύγχρονων μαθηματικών. ”

Πρωτοπόρος στους αλγόριθμους της επιστήμης των υπολογιστών

Γεννημένος στη Βουδαπέστη το 1948, ο László Lovász αποτέλεσε καθοριστικός παράγοντας για τη σύνδεση των κλάδων των διακριτών μαθηματικών με την επιστήμη των υπολογιστών. Εκτός από τη συγγραφή πολλών βιβλίων και επιστημονικών δημοσιεύσεων, ο Lovász είναι ένας εμπνευσμένος ομιλητής που έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην πρόοδο της εκπαίδευσης.

Ο Lovász είναι υπεύθυνος για τον επαναστατικό αλγόριθμο LLL, ο οποίος είχε πολλές εφαρμογές σε τομείς όπως η θεωρία αριθμών, η κρυπτογραφία και ο υπολογιστής κινητής τηλεφωνίας.

Ο Lovász έχει κερδίσει βραβεία όπως το Βραβείο Wolf 1999, το Βραβείο Knuth 1999, το Βραβείο Gödel 2001 και το Βραβείο Κιότο του 2010.

Ανάπτυξη τεχνολογίας υπολογιστών χωρίς υπολογιστή

Σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό κανάλι Telex, ο Lovász συζήτησε το έργο του στα διακριτά μαθηματικά και την επιστήμη των υπολογιστών, τη θεωρία της υπολογιστικής πολυπλοκότητας, τον διάσημο αλγόριθμο LLL και το περιβάλλον της έρευνάς του στην κομμουνιστική Ουγγαρία.

Όταν ρωτήθηκε για τη διαθεσιμότητα των υπολογιστών στη δεκαετία του ’60 και του ’70, ο Lovász είπε «στην αρχή δεν υπήρχαν υπολογιστές, αλλά στην αρχή δεν τους χρειαζόμασταν, αφού ενδιαφερόμαστε αυστηρά για τη θεωρητική πλευρά της τεχνολογίας των υπολογιστών».

Ο Lovász απέκτησε τον πρώτο του υπολογιστή το 1986, ένα IBM XT, στον οποίο θα άρχιζε τον πειραματισμό των διαφόρων αλγορίθμών του.

Ο Lovász πρόσθεσε ότι υπήρχαν αρκετά εμπόδια στην έρευνα των μαθηματικών εκείνη την εποχή, όπως οι γραφειοκρατικές δυσκολίες και η πρόσβαση σε ξένες πηγές. Τελικά όπως δεν υπήρξαν ικανά προβλήματα που να τον εμπόδισαν στο έργο του.

Συνεισφορές στην ουγγρική εκπαίδευση

Ο Lovász δεν είναι μόνο γνωστός για τη συμβολή του στον τομέα της επιστήμης των υπολογιστών, αλλά υπήρξε και καίριο πρόσωπο στην ανάπτυξη της εκπαίδευσης στην Ουγγαρία.

Ως πρόεδρος της Ουγγρικής Ακαδημίας Επιστημών το 2014, ο Lovász είπε: «Θεωρώ ότι είναι το κύριο καθήκον μου να διατηρήσω ένα υψηλό επίπεδο δημόσιας εμπιστοσύνης στην Ουγγρική Ακαδημία Επιστημών».

Κατά τη διάρκεια της θητείας του στην ακαδημία, ξεκίνησε διεπιστημονικά ερευνητικά προγράμματα όπως το Θεματικό Παιδαγωγικό Ερευνητικό Πρόγραμμα, το Εθνικό Πρόγραμμα Επιστήμης Νερού, το Πρόγραμμα Γεωργικής Έρευνας και το πρόγραμμα Δημόσιας Υγείας.

Επιπλέον, η υπεράσπισή του για τη συμμετοχή των γυναικών στα μαθηματικά, τη φυσική και τις άλλες Φυσικές επιστήμες είχε ως αποτέλεσμα σημαντική αύξηση του αριθμού των γυναικών ακαδημαϊκών στην Ουγγαρία μεταξύ του 2017 και του 2019.

Τα έργα ανθρώπων όπως του László Lovász και του Avi Wigderson, ήταν καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξη της επιστήμης των υπολογιστών, όπως την γνωρίζουμε σήμερα.

Πηγή: Hungary Today

Προηγούμενο άρθρο
Ουγγρικές ευκαιρίες για έξυπνα, βιώσιμα έργα κινητικότητας
Επόμενο άρθρο
Η Βουδαπέστη με νέα πράσινα έργα για τη μείωση των εκπομπών CO2 κατά 40% έως το 2030

Διαβάστε ακόμη

Μενού