Η Βουδαπέστη με νέα πράσινα έργα για τη μείωση των εκπομπών CO2 κατά 40% έως το 2030

  1. Αρχική
  2. Ενέργεια
  3. Η Βουδαπέστη με νέα πράσινα έργα για τη μείωση των εκπομπών CO2 κατά 40% έως το 2030

Ο Gergely Karácsony, ο δήμαρχος της Βουδαπέστης, δημοσίευσε τη νέα κλιματική στρατηγική της Βουδαπέστης, με το σχέδιο δράσης για νέα πράσινα έργα σχετικά με την ενέργεια και το κλίμα, που θέτει σαν στόχο μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 40% έως το 2030, σε σχέση με τα επίπεδα του 2015. Παράλληλα, ανήγγειλε το σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη της πράσινης ενεργειακής υποδομής και βιωσιμότητας, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό portal budapest.hu.

To 2015, η συνολική κατανάλωση ενέργειας που σχετίζεται με εκπομπές CO2, στη Βουδαπέστη ανήλθε σε 6.109.183 τόνους, ενώ οι μεγαλύτερες εκπομπές CO2 προήλθαν από την ενεργειακή κατανάλωση δημόσιων κτιρίων και στις μεταφορές. Έτσι, η μεγαλύτερη μείωση εκπομπών CO2 μπορεί να επιτευχθεί βελτιώνοντας την ενεργειακή χρήση των κτιρίων και αυξάνοντας τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς και ποδηλασίας, ανέφερε ο κ. Karácsony.

Σαν επικείμενες δράσεις αναφέρουν τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των δημόσιων κτιρίων, των βιομηχανικών χώρων παραγωγής και των εγκαταστάσεων των υπηρεσιών, καθώς και την αύξηση του ποσοστού ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Περιλαμβάνουν την περαιτέρω βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης στις υποδομές των μεταφορών και την ανάπτυξη φιλικών προς το περιβάλλον μεθόδων μεταφοράς, την αύξηση πάρκων και πράσινων αστικών περιοχών, την προετοιμασία για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην ανθρώπινη υγεία, καθώς και την εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για το κλίμα και το περιβάλλον.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα κοστίσει περίπου 6,8 δισεκατομμύρια ευρώ, μέρος των οποίων θα καλυφθεί από το δήμο της Βουδαπέστης, ενώ το υπόλοιπο αναμένεται να συγκεντρωθεί μέσω διαφόρων μορφών συγχρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένων κυβερνητικών συνεισφορών  και συνεισφορών μέσω άλλων τοπικών φορέων όπως τραπεζών και επιχειρήσεων.

Το άλλο φιλόδοξο πρόγραμμα, που πήρε το όνομά του από τον Dezső Radó, πρώην διευθυντή  Ουγγρικής εταιρείας συντήρησης πάρκων και εμπειρογνώμονα στην προστασία της πόλης, καθορίζει νέους στόχους για την ανάπτυξη και τη διατήρηση πράσινων υποδομών προς όφελος μιας υγιούς πόλης. Σύμφωνα με το σχέδιο Radó, 53 «πράσινα» έργα θα υλοποιηθούν με συνολικό προϋπολογισμό 115 δισεκατομμυρίων forints τα επόμενα επτά χρόνια.

Το σχέδιο περιέχει ως πρωταρχικό στόχο για την πόλη να αυξήσει έως το 2030 το μέγεθος των πρασίνων περιοχών ανά κάτοικο σε 7τμ από 6τμ, το οποίο θα δημιουργούσε ένα νέο δημόσιο πάρκο έκτασης 226 εκταρίων. Περιλαμβάνει επίσης την ανανέωση του πάρκου Népliget, την κατασκευή ενός πάρκου γύρω από το Δημαρχείο και την ανακαίνιση της περιοχής της πλατείας Jókai.

Πηγή: Hungary Today

Προηγούμενο άρθρο
Ο Ούγγρος László Lovász που βραβεύτηκε με το βραβείο Abel, το Nobel των Μαθηματικών
Επόμενο άρθρο
Γνωρίστε την DORSUM για καινοτόμες Investment Software Solutions

Διαβάστε ακόμη

Μενού