Ο Ούγγρος γιατρός που άνοιξε το δρόμο για την εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς

  1. Αρχική
  2. Ουγγαρία
  3. Ο Ούγγρος γιατρός που άνοιξε το δρόμο για την εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς
Ο Δρ. Francis Robicsek, γεννημένος στην Ουγγαρία, το 1925, ανέπτυξε τεχνικές και εργαλεία τα οποία πλέον θεωρούνται πρότυπα στις εγχειρήσεις ανοιχτής καρδιάς- στο δικό του γκαράζ. Ο Δρ. Robicsek εργάστηκε ως ιατρός μεταξύ 1945 και 1950 πριν λάβει το πτυχίο του από το Πανεπιστήμιο Péter Pázmány το 1950. Στη συνέχεια άρχισε να δουλεύει ως χειρούργος. Έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο ξεκίνημα των καρδιολογικών επεμβάσεων στην Ουγγαρία. Μετακόμισε στην περιοχή Charlotte το 1956, όπου το Καρδιολογικό Ινστιτούτο της Καρολίνα ,που τώρα ονομάζεται Ιατρικό Κέντρο της Καρολίνα, χτίστηκε υπό τη διοίκησή του.

Ήταν ο Πρόεδρος του τμήματος Θωρακικής και Καρδιολογικής Χειρουργικής, ενώ ειδικεύτηκε στη θωρακική και καρδιολογική χειρουργική επέμβαση. Οι Θωρακικοί χειρουργοί ασχολούνται με τις ασθένειες που αφορούν την ευρύτερη περιοχή του στήθους, κυρίως των πνευμόνων, ενώ οι Καρδιολογικοί χειρουργοί επικεντρώνονται στην καρδιά και ασχολούνται με μεταμοσχεύσεις καρδιάς, δυσκολίες της καρδιακής βαλβίδας και όλα τα σχετικά. Ο Δρ. Robicsek, ήταν ανάμεσα τους χειρούργους που πραγματοποίησαν την πρώτη εγχείρηση αντικατάστασης καρδιακής βαλβίδας στην Ουγγαρία το 1954, το έργο των οποίων έκανε τους ασθενείς τους να τους θεωρήσουν ζωντανούς θρύλους.

Ο Δρ. Robicsek προσδίδει την επιτυχία του αλλά και την παγκόσμια φήμη της Ουγγαρίας στον τομέα της Καρδιολογικής Χειρουργικής. στην ατελείωτη περιέργεια και ανησυχία του, καθώς και στο ότι βρέθηκε στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή.

Το 1965, ο Δρ. Robicsek ανέπτυξε τη διαδικασία ή τεχνική Robicsek, η οποία είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται σε ασθενείς που πάσχουν από Χοανοειδή Θώρακα, Η τεχνική είναι προσαρμοσμένη για κάθε ασθενή που υποφέρει από τη συγκεκριμένη δυσμορφία, απαιτεί μόνο μία χειρουργική επέμβαση και είναι λιγότερο επεμβατική από την τεχνική του Ravitch.

Τον επόμενο χρόνο, ο Δρ. Robicsek έγινε ένα από τα Ιδρυτικά μέλη του Ινστιτούτου Sanger Heart & Vascular, το οποίο εξακολουθεί να είναι ένα από τα κορυφαία ινστιτούτα στην παροχή φροντίδας καρδιολογικών παθήσεων μέχρι και σήμερα.

Σύμφωνα με τον Bernie Dunlap, Αμερικανό μελετητή, ο Δρ. Robicsek πρωτοστάτησε στην εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς, “μαστορεύοντας στο γκαράζ του πίσω από το σπίτι του, εφευρίσκοντας πολλές από τις συσκευές που τώρα αποτελούν τυπικά μέρη αυτών των διαδικασιών”.

Το 2017, ο Δρ. Robicsek έλαβε το βραβείο Surgical Humanitarianism Award για τα 50 χρόνια προσφοράς του στην Ιατρική. Ξεκίνησε το ανθρωπιστικό του έργο τη δεκαετία του ‘ 60, παρέχοντας ιατρική περίθαλψη και εκτελώντας χειρουργικές επεμβάσεις σε λιγότερο τυχερές χώρες. “Ο Δρ. Robicsek πραγματοποίησε τις πρώτες επεμβάσεις ανοιχτής καρδιάς στην Ονδούρα και τη Γουατεμάλα, ενώ συμμετείχε στη πρώτη εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς με έναν ντόπιο χειρουργό στο Belize “, γράφει το facs.org. Με τις άμεσες ιατρικές ικανότητές του, την προσπάθειά του να εκπαιδεύσει γιατρούς και να φέρει προμήθειες σε υποανάπτυκτες περιοχές, κατάφερε να σώσει χιλιάδες ζωές. Εκπαίδευσε επίσης γιατρούς της Κεντρικής Αμερικής στο Ινστιτούτο στη Charlotte για να επιστρέψουν πίσω στη χώρα τους και να παράσχουν την κατάλληλη φροντίδα εκεί.

Πηγή:DailyNewsHungary

Προηγούμενο άρθρο
Η Ουγγαρία θα χτίσει μια ενεργειακά πράσινη πόλη αξίας 1δις ευρώ
Επόμενο άρθρο
Η αύξηση της τεχνολογίας Cloud ανοίγει το δρόμο για την Τεχνητή Νοημοσύνη

Διαβάστε ακόμη

Μενού