Νέο ερευνητικό κέντρο ανανεώσιμων καυσίμων στο Ουγγρικό επιστημονικό πάρκο Szeged, αξίας 4 δισ. HUF

  1. Αρχική
  2. Μηχανολογικός τομέας
  3. Νέο ερευνητικό κέντρο ανανεώσιμων καυσίμων στο Ουγγρικό επιστημονικό πάρκο Szeged, αξίας 4 δισ. HUF

Ένα νέο ερευνητικό κέντρο για την ανάπτυξη ανανεώσιμων καυσίμων και πετρελαιοειδών, θα ιδρυθεί με τη χρηματοδότηση 4 δισεκατομμυρίων φιορινιών (11,3 εκατ. Ευρώ) στο Επιστημονικό Πάρκο Szeged, όπως δήλωσε ο Ούγγρος υπουργός Καινοτομίας και Τεχνολογίας κ. László Palkovics, σε δημοσιογραφικό site.

Το Ερευνητικό κέντρο θα αποτελείται από τρία ιδρυτικά μέλη το Πανεπιστήμιο του Szeged, την ουγγρική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου MOL και την εταιρεία Audi Hungaria, ενώ το Sustainable Green Chemical and Mobility Competence Centre θα αναλάβει την παροχή μιας υπερσύγχρονης εγκατάστασης για βασική και εφαρμοσμένη έρευνα και πειραματική ανάπτυξη, ενημέρωσε ο κ. László Palkovics.

Η Ουγγαρία στοχεύει να γίνει σημαντικός παράγοντας στην καινοτομία έως το 2030 και η κυβέρνηση αποφάσισε να αυξήσει σταδιακά τις δαπάνες για Έρευνα και Ανάπτυξη για την επίτευξη αυτού του στόχου, επισήμανε ο κ. László Palkovics. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει στη διάθεσή της πάνω από 80 δισεκατομμύρια ευρώ για R&D έργα μέσα στην επόμενη επταετία, στην οποία ο κ. Palkovics ανέφερε πως τα ουγγρικά πανεπιστήμια θα πρέπει να καταλάβουν αυξημένο μερίδιο.

Ο László Rovó, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Szeged, δήλωσε ότι το επίκεντρο της έρευνας του κέντρου θα είναι η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών για την εξόρυξη πετρελαίου από ήδη εξερευνημένους τομείς. Ο Zsolt Hernádi, διευθύνων σύμβουλος της MOL, δήλωσε ότι το κέντρο θα είναι μοναδικό στην εξερεύνηση τρόπων ανάπτυξης νέων τύπων καυσίμων με μια ομάδα περίπου 30 ερευνητών.

Ο Zoltán Les, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Audi Hungaria, δήλωσε ότι ως το τρίτο μέλος που υπογράφει τη συμφωνία συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Szeged και τη MOL το 2018, η Audi θα δοκιμάσει τα καύσιμα βενζίνης και ντίζελ χαμηλών εκπομπών της MOL στους κινητήρες που παράγει.

Το ερευνητικό κέντρο έχει προγραμματιστεί να λειτουργήσει πλήρως στα τέλη του 2022.

Πηγή: Hungary Today

 

Προηγούμενο άρθρο
Η νέα Ουγγρική αυτό-απολυμαντική επιφάνεια που κερδίζει δημοτικότητα παγκοσμίως
Επόμενο άρθρο
Ερευνητές του Ουγγρικού Πανεπιστημίου Szeged χρησιμοποιούν Τεχνητή Νοημοσύνη για ελέγχους του COVID-19

Διαβάστε ακόμη

Μενού