Φοιτητές του Ουγγρικού Πανεπιστήμιου Corvinus κερδίζουν βραβείο για την ιδέα τους για μείωση κατανάλωσης ενέργειας

  1. Αρχική
  2. Ενέργεια
  3. Φοιτητές του Ουγγρικού Πανεπιστήμιου Corvinus κερδίζουν βραβείο για την ιδέα τους για μείωση κατανάλωσης ενέργειας

Οι ιδέες Ούγγρων σπουδαστών για νέα προϊόντα που σχετίζονται με τη μείωση κατανάλωσης ενέργειας και τη βιωσιμότητα των νοικοκυριών διαγωνίστηκαν στο Case Fest, στο οποίο κέρδισαν οι φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Corvinus της Βουδαπέστης. Έξι πανεπιστημιακές ομάδες προκρίθηκαν στον τελικό του διαγωνισμού Case Fest, που πραγματοποιήθηκε στη Βουδαπέστη τον Οκτώβριο του 2022. Ομάδες τριών με τεσσάρων ατόμων διαγωνίστηκαν σε έναν διαγωνισμό επίλυσης υποθέσεων με θέμα τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στα νοικοκυριά. Οι νικητές ήταν οι Dávid Kalotai, Zénó Manó Kovács, Evelin Márka και Kirill Mátyus από το Πανεπιστήμιο Corvinus της Βουδαπέστης , ενώ η νίκη τους έγινε ακόμη πιο πολύτιμη από το γεγονός ότι συμμετείχαν στον διαγωνισμό χωρίς τη βοήθεια δασκάλου.

Case fest

Η λύση τους ήταν να προσεγγίσουν όλες τις ηλικιακές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των χαμηλότερων εισοδημάτων, επειδή έχουν μεγαλύτερο μερίδιο γενικών εξόδων στις δαπάνες τους, καθιστώντας ακόμη πιο σημαντικό για αυτούς να μειώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας με μικρή προσπάθεια. Καθώς υπάρχουν περισσότεροι ηλικιωμένοι ανάμεσά τους, θεώρησαν επίσης ότι το προϊόν θα πρέπει να είναι εύκολο στη χρήση, επομένως επέλεξαν να μην αναζητήσουν ψηφιακές λύσεις, σε αντίθεση με πολλούς από τους διαγωνιζόμενους.

Η ιδέα τους ήταν η θερμοκουρτίνα: ένα προϊόν φθηνό, προσβάσιμο σε όλες τις ηλικιακές ομάδες καταναλωτών και εύκολο στη χρήση. Υπολόγισαν ότι ένα χοντρό ύφασμα ή κουρτίνες πολλαπλών στρώσεων θα μπορούσαν γρήγορα να εξοικονομήσουν 2,5% στο συνολικό κόστος ενέργειας, βοηθώντας στη διατήρηση της ζεστασιάς σε σπίτια με παλαιότερες πόρτες και παράθυρα. Αφού συνέταξαν ένα σχέδιο κόστους, οι φοιτητές του Corvinus πρότειναν μια τιμή καταναλωτή 4.000 φιορίνια, πολύ χαμηλότερη από τον ανταγωνισμό. Αυτή η τιμή θα εξακολουθούσε να αφήνει ένα περιθώριο 22%  κέρδους για τον θεωρητικό πωλητή, σύμφωνα με τους ίδιους.

Από την ομάδα των νικητών οι τρεις σπουδάζουν διεθνές μάνατζμεντ και ο τέταρτος είναι φοιτητής Οικονομικών. “Μια καλή ιδέα καινοτομίας απαιτεί σκέψη έξω από το κουτί, και μερικές φορές μια εκπληκτική λύση προκύπτει. Η κριτική επιτροπή θεώρησαν ότι η ιδέα της θερμοκουρτίνας ήταν η πιο ενδιαφέρουσα, πιο στοχευμένη και καλά θεμελιωμένη.

Εκτός από τον Corvinus, ομάδες από το Πανεπιστήμιο Οικονομικών και Επιχειρήσεων της Βουδαπέστης, το Πανεπιστήμιο Babes-Bolyai και το Πανεπιστήμιο του Miskolc προκρίθηκαν στον τελικό.

Πηγή: Budapest Business Journal

 

Προηγούμενο άρθρο
Ο πρώτος Ευρωπαϊκός σιδηροδρομικός σταθμός logistics East-West Gate που λειτουργεί με 5G το στο Fényeslitke της Ουγγαρίας
Επόμενο άρθρο
Αύξηση 45% στη χρήση σταθμών φόρτισης EV στην Ουγγαρία

Διαβάστε ακόμη

Μενού