Έξυπνα κτίρια, έξυπνες πόλεις για την καταπολέμηση κάθε επιδημίας

  1. Αρχική
  2. Anti-COVID19
  3. Έξυπνα κτίρια, έξυπνες πόλεις για την καταπολέμηση κάθε επιδημίας

Με τον κόσμο σε σοκ από την πανδημία του COVID-19, πολλές δυναμικές μελλοντικές λύσεις εμφανίζονται, καθοριστικές για τη ζωή αλλά και την παγκόσμια οικονομία. Η υπεύθυνη για τις έξυπνες λύσεις της διεθνούς εταιρείας Φωτισμού Tungsram, κ. Gabriella Zsivola, μοιράζεται το όραμά της στην εφημερίδα Budapest Business Journal σχετικά με το ρόλο των έξυπνων κτιρίων και των έξυπνων πόλεων στην ανθρώπινη ευημερία.

Στον κόσμο των επιχειρήσεων και της τεχνολογίας, οι λέξεις-κλειδιά είναι πάντα εκεί. Μία από τις πιο συνηθισμένες λέξεις τα τελευταία χρόνια είναι το «έξυπνο». Έξυπνες πόλεις, έξυπνα σπίτια, έξυπνος φωτισμός, έξυπνες λύσεις. Σε όλο τον κόσμο, προϊόντα και υπηρεσίες ξεκινούν με βάση την ψηφιακή, αυτοματοποιημένη και ηλεκτρονική ανάλυση δεδομένων, με στόχο να συμβάλουν στην ανθρώπινη ευημερία με οικονομικά αποδοτικό και βιώσιμο τρόπο.

Η επιδημία του COVID-19, οδήγησε σε νέες λύσεις ακόμη πιο επιτακτικά. Χρειάζονται έξυπνες λύσεις που να μπορούν να βοηθήσουν στον περιορισμό των επιδημιών και στην αποφυγή μολύνσεων, ενώ παράλληλα θα δημιουργήσουν μια κοινωνία στην οποία η ασφάλεια και η διατροφή θα βρίσκονται σε υψηλότερο επίπεδο (θυμηθείτε τον πανικό για την προμήθεια τροφίμων στην αρχή της επιδημίας ή τους φόβους σχετικά με μολυσμένα είδη που φθάνουν από μακρινές χώρες).

Με τη χρήση έξυπνου λογισμικού και συστημάτων, η εξάπλωση του COVID-19,  μπορεί στην πραγματικότητα να σταματήσει όπου αναμένεται να αυξηθεί, όπως τα γηροκομεία ή τα νοσοκομεία. Σε αυτά τα ιδρύματα, μπορεί να καθιερωθεί η ψηφιακή νοημοσύνη που είναι απαραίτητη για τη λήψη αποφάσεων βάσει δεδομένων για μια κεντρική και άμεση διαχείριση. Το έξυπνο σύστημα ξεκινά από την είσοδο, εντοπίζοντας εάν κάποιος που μπαίνει εμφανίζει υψηλή θερμοκρασία σώματος και σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί λοίμωξη, η ανίχνευση επαφών μπορεί να ολοκληρωθεί μέσω κινητής τεχνολογίας.

Το σύστημα επιτρέπει επίσης την παρακολούθηση των κινήσεων των ατόμων μέσα στο νοσοκομείο ή το γηροκομείο, π.χ. χρησιμοποιώντας ένα έξυπνο βραχιόλι. Έτσι μπορεί να εντοπιστεί η ακριβής θέση ενός κατοίκου μέσα ή έξω από το κτίριο, ενώ το προσωπικό φροντίδας μπορεί να λαμβάνει συνεχείς πληροφορίες σχετικά με τα ζωτικά σημάδια ζωής του ατόμου. Παράλληλα, ο κίνδυνος μόλυνσης μειώνεται στα νοσοκομεία καθώς μειώνεται ο χρόνος διαβούλευσης που χρειάζεται για να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις.

Ουγγρική εκκίνηση

Αυτός ο εξοπλισμός είναι ήδη διαθέσιμος στην αγορά. Η ουγγρική κοινότητα έχει ξεκινήσει να τα χρησιμοποιεί όπως για παράδειγμα το αθλητικό στάδιο Puskás, ένα από τα μεγαλύτερα δημόσια κτίρια της Ουγγαρίας που εφαρμόζει ένα λογισμικό διαχείρισης εγκαταστάσεων που αναπτύχθηκε στην Ουγγαρία (ArchiFM).

Πόλεις σε όλο τον κόσμο εργάζονται για την ολοκλήρωση των έξυπνων πόλεων και όχι για το μακρινό μέλλον. Η εταιρεία συμβούλων Roland Berger ανέδειξε τις 15 πιο έξυπνες πόλεις του κόσμου. Πέντε από αυτές ήταν στην Κίνα, αλλά αναφέρονται επίσης και στο Λονδίνο, στο Μπέρμιγχαμ, στο Παρίσι και στη Βιέννη. Η Βιέννη έχοντας ήδη ολοκληρώσει το ψηφιακό σύστημα αρχιτεκτονικής από το 2017 και έκτοτε αναπτύσσει νέες υπηρεσίες.

Σχετικά με το έξυπνο σπίτι, η πιο πρόσφατη υποψήφια πόλη με τις περισσότερες αναφορές για έξυπνο σπίτι είναι το Ντεμπρετσέν, (πόλη στο ανατολικό τμήμα της Ουγγαρίας) παρουσιάζοντας ένα σχέδιο μελέτης έξυπνης πόλης 68 σελίδων για την ψηφιακή ανανέωση της πόλης, πριν από λίγες εβδομάδες.

Η εταιρεία Tungsram “βλέπει” έξυπνες λύσεις που σχετίζονται με το φωτισμό: πιστεύει ότι ο φωτισμός του εξωτερικού χώρου, πιο συγκεκριμένα οι λαμπτήρες που στέκονται στο δρόμο κάθε πέντε μέτρα, είναι εξαιρετικά κατάλληλες για να γίνουν η σπονδυλική στήλη μιας έξυπνης υποδομής μιας πόλης. Αυτοί οι λαμπτήρες μπορούν να εξοπλιστούν με αισθητήρες, όργανα μέτρησης, κάμερες και συσκευές σηματοδότησης, τα οποία παρέχουν συνεχώς δεδομένα για τους διοργανωτές κυκλοφορίας και στάθμευσης, καθώς και οργανισμούς που παρακολουθούν την ατμοσφαιρική ρύπανση, την ασφάλεια και άλλους παράγοντες που επηρεάζουν την καθημερινή μας ζωή.

Οι συσκευές που λειτουργούν στους λαμπτήρες μπορεί να βοηθήσουν στο να βρεθεί ένας κενός χώρος στάθμευσης ή στον προσανατολισμό των κινούμενων αυτοκινήτων. Μπορούν επίσης να κατευθύνουν την προσοχή σε εγκληματικές πράξεις που συμβαίνουν και να παρέχουν δημόσιο Wi-Fi, για παράδειγμα. Λαμβάνοντας υπόψη τις νέες προκλήσεις που δημιουργεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης του COVID-19, όπως στην περίπτωση των νοσοκομείων και των γηροκομείων, η ανίχνευση επαφών και η παρακολούθηση της κίνησης θα είναι επίσης δυνατές και επομένως θα ελέγχεται η εξάπλωση ασθενειών και λοιμώξεων.

Πέρα από τα προαναφερόμενα πλεονεκτήματα, αυτές οι διαδικασίες θα οδηγήσουν σε συνεχή εξοικονόμηση κόστους, καθώς ο σύγχρονος φωτισμός βασίζεται σε LED με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, εξαιρετικά χαμηλότερη από τις παλαιότερες λύσεις. Επιπλέον, υπάρχει ήδη ένα μοντέλο για τη χρηματοδότησή του: οι λεγόμενοι πάροχοι υπηρεσιών ESCO που πληρώνουν για ολόκληρη την επένδυση ή μέρος αυτής και ο επενδυτής πληρώνει το δάνειο από τα χρήματα που κερδίζονται μέσω εξοικονόμησης ενέργειας, ενώ το κόστος συντήρησης που πληρώνουν κατά τη διάρκεια του δανείου παραμένει βασικά το ίδιο όπως και πριν.

Tungsram's smart light

Πηγή: Budapest Business Journal

Προηγούμενο άρθρο
Νέα plug-in υβριδικά μοντέλα σε παραγωγή από τη Mercedes-Benz Ουγγαρίας
Επόμενο άρθρο
Τεχνολογία κλειστής αγροτικής καλλιέργειας: Το κλειδί για τον κόσμο μετά το COVID-19

Διαβάστε ακόμη

Μενού