Τεχνολογία κλειστής αγροτικής καλλιέργειας: Το κλειδί για τον κόσμο μετά το COVID-19

  1. Αρχική
  2. Anti-COVID19
  3. Τεχνολογία κλειστής αγροτικής καλλιέργειας: Το κλειδί για τον κόσμο μετά το COVID-19

Οι αγροτικές καλλιέργειες κλειστού συστήματος, όπως τα θερμοκήπια, φωτισμένες με λαμπτήρες LED, μπορούν να παράγουν όλες τις εποχές του χρόνου, κάθε μέρα, ενισχύοντας την τοπική παραγωγική αυτάρκεια. Ταυτόχρονα προωθούν και τις εξαγωγές, δίνοντας λύσεις στις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί μετά τον COVID-19 , δηλώνει ο κ. Zoltán Sejpes, διευθυντής της επιχειρηματικής μονάδας της Tungsram Agritech.

Η καλλιέργεια κλειστού συστήματος προσφέρει τη λύση στις μεγαλύτερες προκλήσεις στο μέλλον της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων. Η μόλυνση του εδάφους, η εξάντληση των γεωργικών εδαφών, οι ακραίες καιρικές συνθήκες, ο αυξανόμενος όγκος απορριμμάτων, η αστικοποίηση και η αυξανόμενη ζήτηση για ποιοτικά τρόφιμα υποδηλώνουν την αυξανόμενη σημασία των εγχώριων κλειστών  αγροτικών εκμεταλλεύσεων, λέει ο κ. Zoltán Sejpes .

Το φως είναι το άλφα και το ωμέγα της καλλιέργειας, εξηγεί ο κ. Sejpes. Η δυναμική της τεχνολογίας LED προκάλεσε μια πραγματική επανάσταση στη λεγόμενη κάθετη καλλιέργεια, καθώς επιτρέπει ενεργειακά αποδοτικό φως που αντικατοπτρίζει τις απαραίτητες συνθήκες ηλιακού φωτισμού για την ανάπτυξη των φυτών. Με τη  νέα τεχνολογία, η καλλιέργεια απαιτεί λιγότερο νερό ενώ ουσιαστικά δεν χρειάζεται κανένα γεωργικό έδαφος. Δεν υπάρχει παραγωγή αποβλήτων, ενώ τα παράσιτα και η μόλυνση μπορούν να αποφευχθούν λόγω του κλειστού συστήματος.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα στον οικισμό Veresegyház στη Βουδαπέστη, όπου ένα κλειστό συγκρότημα αγροτικών καλλιεργειών λειτουργεί εδώ και αρκετό καιρό. Στο συγκεκριμένο θερμοκήπιο οι ντομάτες μεγαλώνουν μέσω τεχνητού φωτισμού. Το συγκρότημα εφοδιάζει πολλές αλυσίδες super Market με νόστιμα προϊόντα, ανεξάρτητα από την εποχή, την ημέρα ή τον καιρό.

GMO-free

Tα θερμοκήπια τεχνολογίας LED  παράγουν μια υγιή καλλιέργεια χωρίς GMO (Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς), προσθέτει ο κ. Sejpes. Οι μόνοι πειραματισμοί πραγματοποιούνται  με το φάσμα φωτός, δηλαδή, την αναλογία των χρωμάτων του φωτός καθώς και άλλους φυσικούς παράγοντες. Μια σύγχρονη μονάδα καλλιέργειας εσωτερικού χώρου μοιάζει περισσότερο με μια βιομηχανική μονάδα 4.0 παρά με μια αγροτική. Ένας κόσμος αισθητήρων, οθονών, drones, λογισμικού και τεχνητής νοημοσύνης, όπου υπάρχουν ακόμα πολλά να ανακαλυφθούν για να κατανοήσουμε τη «γλώσσα των φυτών».

Με τους καινοτόμους λαμπτήρες της Tungsram, πολλά πειράματα βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη σε πολλά ουγγρικά ινστιτούτα και πέρα ​​από την Ουγγαρία στο Πανεπιστήμιο του Reading, καθώς και στο Ινστιτούτο Fraunhofer, το οποίο είναι γνωστό για τα πιστοποιητικά καθορισμού προτύπων. Επιπλέον, οι πρώτες κάθετες εκμεταλλεύσεις πλήρους κλίμακας στην περιοχή θα δημιουργηθούν στο Újpest, στην έδρα της εταιρείας Tungsram, καθιστώντας το, όπως το θέτει ο κ. Sejpes, την «παιδική χαρά» κάθε ενδιαφερόμενου ερευνητή, όπου θα ολοκληρωθούν πειράματα παγκόσμιας κλάσης επηρεάζοντας τον παγκόσμιο εφοδιασμό τροφίμων της Γης.

Χάρη στις σύγχρονες τεχνολογίες εσωτερικής καλλιέργειας, όπως δηλώνει ο κ. Sejpes , η Ουγγαρία θα έχει τη δυνατότητα να επιτύχει παραγωγική αυτάρκεια λαχανικών και φρούτων καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.

Πηγή: Budapest Business Journal

Προηγούμενο άρθρο
Έξυπνα κτίρια, έξυπνες πόλεις για την καταπολέμηση κάθε επιδημίας
Επόμενο άρθρο
Η Samyang Biopharm θα κατασκευάσει την πρώτη της ευρωπαϊκή μονάδα στο Gödöllő της Ουγγαρίας

Διαβάστε ακόμη

Μενού