CompoBot: Η Ουγγρική επανάσταση στην ανακύκλωση βιοαποβλήτων γραφείου

  1. Αρχική
  2. Διαχείριση Αποβλήτων
  3. CompoBot: Η Ουγγρική επανάσταση στην ανακύκλωση βιοαποβλήτων γραφείου

Η ουγγρική εφεύρεση CompoBot είναι μια καινοτόμος λύση για την παροχή κομποστοποίησης και ανακύκλωσης βιοαποβλήτων και τροφίμων σε κτήρια γραφείων. Η εταιρεία Icon Real Estate Management υποστήριξε την ανάπτυξη των νέων ρομπότ στη φάση της προπαραγωγής τους για να προσφέρει στους ενοικιαστές της μια νέα επιλογή φιλική προς το περιβάλλον και στη βιωσιμότητα των κτηρίων.

Μια κοινότητα γραφείου 50 έως 100 ατόμων, μπορεί να γεμίσει την αντικαταστάσιμη κάψουλα του CompoBot , ενός ρομπότ επεξεργασίας απορριμμάτων, σε περίπου μία ή δύο εβδομάδες. Το ρομπότ μπορεί να παράγει περίπου 20 κιλά CompoMix , τη θρεπτική ουσία του χούμου, από 50 λίτρα οργανικών απορριμμάτων, συνήθως απόβλητα τροφίμων, τα οποία είναι οικολογικά και εξαιρετικά πολύτιμα. Αυτή η καινοτομία προσφέρει μια αποτελεσματική λύση για εταιρείες που δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στη βιωσιμότητα και το περιβάλλον. Η εταιρεία Icon Real Estate Management ήταν μία από τις πρώτες στην Ουγγαρία που ανακοίνωσε την υποστήριξη των ρομπότ επεξεργασίας απορριμμάτων.

Το CompoBot κυκλοφόρησε στην κουζίνα των γραφείων της Icon τον Δεκέμβριο του 2022 και έκτοτε αυξάνεται ραγδαία σε δημοτικότητα. Επιτρέπει στους υπαλλήλους να επιστρέφουν τα υπολείμματα φαγητού και άλλων πολύτιμων οργανικών απορριμμάτων από τη ζωή στο γραφείο, όπως υπολείμματα φρούτων και λαχανικών, πεσμένα φύλλα από φυτά γραφείου ή κατακάθι καφέ τα οποία θα είχαν πεταχτεί στον κάδο των αστικών απορριμμάτων,  με τη μορφή θρεπτικών συστατικών.

“Στην Icon, πιστεύουμε ότι είναι πολύ σημαντικό να αφήσουμε ένα λειτουργικό κόσμο για τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Γι’ αυτό, όταν μάθαμε για την έννοια του Compocity , δεν το σκεφτήκαμε πολύ και παραγγείλαμε το ρομπότ κομποστοποίησης ενώ ήταν ακόμα στη φάση ανάπτυξης, βοηθώντας στην τελειοποίηση του CompoBot . Αυτή η εμπειρία μάς έδωσε την ευκαιρία να μάθουμε πώς η συγκεκριμένη λύση μπορεί να ενσωματωθεί στη λειτουργία των σπιτιών που διαχειριζόμαστε”, δήλωσε ο Gábor Nagy, διευθύνων σύμβουλος της Icon .

«Το CompoBot βοηθά επίσης στη δημιουργία της κοινότητας, καθώς χάρη στη σχετική εφαρμογή μπορεί να παρακολουθεί όχι μόνο τα άτομα αλλά και σε συνολικό επίπεδο εταιρείας, πόσο κομπόστ έχει παράγει το ρομπότ του Icon και πόσο έχει συμβάλει η ίδια η εταιρεία στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των γραφείου της», πρόσθεσε.

Το ρομπότ κομποστοποίησης στο κτίριο γραφείων της Icon, που απασχολεί περισσότερα από 100 άτομα, συντηρείται «καλά» από το προσωπικό: τους πρώτους τρεις μήνες λειτουργίας, «έφαγε» αρκετά υπολείμματα τροφίμων για να παράγει 210 κιλά κομπόστ, με την ποσότητα να αυξάνεται μήνα με το μήνα. Η CompoBot αυτή τη στιγμή λειτουργεί με επιτυχία στα γραφεία επτά μεγάλων εταιρειών.

Η ουγγρική startup Compocity που βρίσκεται πίσω από το CompoBot, βασίζεται στην εμπειρία που έχει αποκτήσει από τα ρομπότ που ήδη λειτουργούν και προετοιμάζεται για τη νέα σειρά παραγωγής, που θα ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Μετά από αυτό, σχεδιάζει να αναπτύξει περίπου 100 συσκευές μέχρι το τέλος του έτους, ενώ έχουν σχέδια για διεθνή επέκταση, αναμένοντας να αναπτύξουν περίπου 500 CompoBots μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, κάτι που θα μπορούσε να αποτρέψει την κυκλοφορία 4,8 εκατομμυρίων χιλιόμετρα εκπομπών αερίων CO2. Η Compocity έχει ήδη κερδίσει το βραβείο “Most Improved Startup” τον Ιανουάριο του 2020 και της απονεμήθηκε το βραβείο τεχνολογίας “Scale & Connect” στο Μπέρμιγχαμ τον Ιούνιο του 2022.

Πηγή: Budapest Business Journal

Προηγούμενο άρθρο
Ουγγρικές Καινοτόμες Λύσεις έξυπνης Κινητικότητας
Επόμενο άρθρο
IKARUS: Καινοτομία και παράδοση

Διαβάστε ακόμη

Μενού