Οι επενδυτές συνεχίζουν να εμπιστεύονται την Ουγγαρία: αριθμός ρεκόρ επενδυτικών σχεδίων το 2018

  1. Αρχική
  2. Ουγγαρία
  3. Οι επενδυτές συνεχίζουν να εμπιστεύονται την Ουγγαρία: αριθμός ρεκόρ επενδυτικών σχεδίων το 2018
Ο Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων της Ουγγαρίας (HIPA/Hungarian Investment Promotion Agency) είχε μια ιδιαίτερα επιτυχημένη χρονιά. Κατάφερε να προσελκύσει 98 επενδύσεις και έργα στην Ουγγαρία. Αυτά τα επενδυτικά σχέδια επιφέρουν επένδυση κεφαλαίου άνω των 4.311 εκατομμυρίων ευρώ, αύξηση 23%. Επιπλέον, δημιουργούν 17.024 νέες θέσεις εργασίας στην Ουγγαρία τα επόμενα χρόνια.

Οι μεγάλες επενδύσεις των νέων φορέων αλλά και των υφιστάμενων εταιρειών της αυτοκινητοβιομηχανίας, του ηλεκτρονικού και του τριτογενούς τομέα στοχεύουν στην υλοποίηση δραστηριοτήτων υψηλής προστιθέμενης αξίας στην Ουγγαρία. Παρά τον αυξανόμενο παγκόσμιο και περιφερειακό ανταγωνισμό για επενδύσεις, η HIPA κατόρθωσε και πάλι να ξεπεράσει τα αποτελέσματα του προηγούμενου έτους. Τα ρεκόρ έσπασαν όχι μόνο σε όγκο επενδύσεων, αλλά και σε αριθμό έργων.

Βάσει τομέα, η αυτοκινητοβιομηχανία βρίσκεται σε πολύ ευεργετική θέση. 36 επενδυτικές αποφάσεις με αντίστοιχο κεφάλαιο ύψους 2.660 εκατομμύρια ευρώ και 10.964 νέες θέσεις εργασίας.

Εκτός από την επέκταση φορέων που ήταν ήδη εγκατεστημένοι στην Ουγγαρία, αποφάσισαν να επενδύσουν και εταιρείες όπως η BMW, η Jaguar Land Rover και η GIANT.

Βάσει του αριθμού των έργων, ο δεύτερος σημαντικότερος τομέας είναι ο τομέας των επιχειρηματικών υπηρεσιών (BSC) και ο τομέας των ηλεκτρονικών. Τα έργα BSC δημιουργούν 1.243 νέες θέσεις εργασίας, ενώ οι 10 επενδύσεις που σχετίζονται με τον ηλεκτρονικό τομέα αντιπροσωπεύουν έναν επενδυτικό όγκο ύψους 507 εκατομμυρίων ευρώ 1.614 νέων θέσεων εργασίας. Στον τομέα της παραγωγής μπαταριών που σχετίζονται με κινητικότητα, η Ουγγαρία κατέχει στρατηγική θέση, δεδομένου ότι 3 από τους 5 κορυφαίους Ασιάτες κατασκευαστές μπαταριών (Samsung SDI, SK Innovation, GS Yuasa) έχουν επιλέξει την Ουγγαρία ως Ευρωπαϊκό κέντρο παραγωγής.

Οι περισσότερες επενδύσεις προήλθαν και το 2018 από τη Γερμανία. Οι 28 επενδύσεις οδήγησαν σε επενδυτικό όγκο ύψους 1.954 εκατομμυρίων ευρώ και 7.804 νέων θέσεων εργασίας. Στη δεύτερη κατάταξη οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ) και η Ουγγαρία είχαν και οι δύο από 15 έργα. Πρόκειται για ένα επενδυτικό κεφάλαιο ύψους 215 εκ. ευρώ και 1.954 νέων θέσεων εργασίας για τις ΗΠΑ. Τέλος, ο όγκος εργασιών που προκύπτει από τις επενδύσεις ουγγρικών εταιρειών φτάνουν τα 303 εκατομμύρια ευρώ και τις 1.726 νέες θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με  το Site Selection Global Best to Invest 2018, η Ουγγαρία είναι μεταξύ των δέκα κορυφαίων χωρών που θεωρούνται ιδανικές για επενδύσεις. Επίσης, κέρδισε την πρώτη θέση σε δύο κατηγορίες. Τέλος, η HIPA κέρδισε το Βραβείο του Κορυφαίου Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων σε Ανατολική Ευρώπη και Κεντρική Ασία.

Πηγή: hipa.hu

Προηγούμενο άρθρο
Η Ceva Phylaxia επεκτείνεται περαιτέρω στην Ουγγαρία
Επόμενο άρθρο
Στη Βουδαπέστη μεταφέρεται η έδρα της Διεθνούς Τράπεζας Επενδύσεων

Διαβάστε ακόμη

Μενού