Ξεκινά το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής Πράσινου Υδρογόνου στην Ουγγαρία

  1. Αρχική
  2. Ενέργεια
  3. Ξεκινά το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής Πράσινου Υδρογόνου στην Ουγγαρία

Το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής Πράσινου Υδρογόνου στην Ουγγαρία εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα στο Ενεργειακό Πάρκο Bükkábrány, στη βορειοανατολική Ουγγαρία. Στην τελετή των εγκαινίων του εργοστασίου, ο Ούγγρος υπουργός Ενέργειας κ. Csaba Lantos τόνισε ότι το εργοστάσιο όχι μόνο εξυπηρετεί την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, αλλά αποτελεί κι ένα σημαντικό βήμα προς την ενεργειακή ανεξαρτησία.

Ο κ. Lantos ανέφερε ότι το εργοστάσιο, το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει την επίσημη δοκιμαστική λειτουργία του, παράγει υδρογόνο από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από το τοπικό ηλιακό πάρκο και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι χτίστηκε σε χαμηλής απόδοσης γεωργικής γη, σε εδάφη που έχουν απομείνει από προηγούμενες εξορυκτικές δραστηριότητες. Η εγκατάσταση που βρίσκεται σε μια έκταση 32 εκταρίων, είναι ανακατασκευή του πρώην υπαίθριου λιγνιτωρυχείου  Mátra Power Plant και συμβάλλει ενεργά στη διάδοση βιώσιμων πηγών ενέργειας. Αντίστοιχα πρόσθεσε ότι ένα από τα μεγαλύτερα ηλιακά πάρκα της Ουγγαρίας βρίσκεται στα περίχωρα του Bükkábrány, καλύπτοντας 32 εκτάρια και είναι ικανό να παράγει περισσότερα από 22 MWp (αιχμή Megawatt).

Το νέο εργοστάσιο είναι το πρώτο του είδους του στην Ουγγαρία και είναι στενά ευθυγραμμισμένο με την εθνική ενεργειακή στρατηγική. Μέχρι στιγμής στην Ουγγαρία υπάρχουν 6.300 μεγαβάτ ηλιακών συλλεκτών, τα περισσότερα βιομηχανικά και σχεδόν 267.000 οικιακά.

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο κ. Lőrinc Mészáros, ιδιοκτήτης του Ομίλου Mészáros και του Energy Park, είπε ότι εκτός από το έργο πράσινου υδρογόνου, βρίσκονται σε εξέλιξη κι άλλες δοκιμές υψηλής τεχνολογίας εντός του ομίλου στους τομείς της παραγωγής ενέργειας, της αποθήκευσης και της αποδοτικότητας. Ο κ. Imre Bakos, ο υπεύθυνος έργου του πάρκου, εξήγησε ότι κατά τη διαδικασία παραγωγής, ο ηλεκτρολύτης χρησιμοποιεί την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από το σύστημα ηλιακών πάνελ για να διασπάσει το νερό σε υδρογόνο και οξυγόνο. Το παραγόμενο υδρογόνο αποθηκεύεται σε κυλίνδρους μετά την συμπίεση, ενώ το οξυγόνο απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα. Το πράσινο υδρογόνο που παράγεται είναι υψηλής ποιότητας, γεγονός που του επιτρέπει να χρησιμοποιείται για ιατρικούς και επιστημονικούς σκοπούς, αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε κυψέλες καυσίμου και να αναμιχθεί με φυσικό αέριο για παραγωγή ενέργειας. Το συγκεκριμένο έργο είναι μοναδικό όχι μόνο λόγω της διαδικασίας παραγωγής που χρησιμοποιείται, αλλά και επειδή ένα μοντέλο κλίμακας του ηλεκτρολύτη 1 μεγαβάτ στο Bükkábrány θα τοποθετηθεί στο Επιστημονικό Πάρκο στο Szeged (νότια Ουγγαρία). Εκεί θα πραγματοποιηθεί έρευνα για να αναπτυχθούν αλγόριθμοι για τη ρύθμιση της παραγωγής υδρογόνου ανάλογα με τη δύναμη του ήλιου, τη διαθεσιμότητα ηλεκτρικής ενέργειας και τη ζήτηση του δικτύου.

Πηγή: Hungary Today

Προηγούμενο άρθρο
ORGANICA WATER: Καινοτόμες Λύσεις Επεξεργασίας Λυμάτων
Επόμενο άρθρο
Η Ουγγρική Ikarus Buses στην 20η Διεθνή Έκθεση InnoTrans

Διαβάστε ακόμη

Μενού