Το Πανεπιστήμιο του Semmelweis με τη Novartis εγκαινιάζουν το Καινοτόμο Κέντρο Διαχείρισης Λιπιδίων

  1. Αρχική
  2. Ουγγαρία
  3. Το Πανεπιστήμιο του Semmelweis με τη Novartis εγκαινιάζουν το Καινοτόμο Κέντρο Διαχείρισης Λιπιδίων

Το Πανεπιστήμιο του Semmelweis με τη Novartis Hungary εγκαινιάζουν τη δημιουργία ενός καινοτόμου Κέντρου Διαχείρισης Λιπιδίων για την προώθηση της πρόληψης των καρδιαγγειακών παθήσεων. Το πανεπιστήμιο, το Ουγγρικό Υπουργείο Πολιτισμού και Καινοτομίας και Τεχνολογίας και η Novartis Hungary Ltd. υπέγραψαν μια τριμερή συμφωνία συνεργασίας την άνοιξη του 2022 που στοχεύει στην ενίσχυση του ρόλου της υγειονομικής περίθαλψης και της ψηφιακής-τεχνικής καινοτομίας στη δημόσια υγεία. Οι τρεις πυλώνες του πλαισίου είναι η ψηφιοποίηση της κλινικής έρευνας και η αύξηση της πρόσβασης σε αυτήν, η εξασφάλιση του ηγετικού ρόλου της Ουγγαρίας στις κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες και η έναρξη ενός εθνικού προγράμματος καρδιαγγειακής δημόσιας υγείας.

Semmelweis Novartis

Ένα σημαντικό ποσοστό των καρδιαγγειακών παθήσεων προκαλείται από την αθηροσκλήρωση. Αυτή η ομάδα ασθενειών περιλαμβάνει τις καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά. Στην Ουγγαρία, κάθε δεύτερος θάνατος που σχετίζεται με καρδιαγγειακά νοσήματα οφείλεται σε αθηροσκλήρωση. Αντίθετα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάθε τρίτος θάνατος μπορεί να αποδοθεί σε αυτή την ομάδα ασθενειών, πράγμα που σημαίνει ότι η Ουγγαρία επηρεάζεται δυσανάλογα.

Τα στοιχεία υποδηλώνουν έντονα ότι η «κακή χοληστερόλη», πιο επίσημα γνωστή ως χοληστερόλη LDL, παίζει καθοριστικό ρόλο στην αθηροσκλήρωση. Τα αυξημένα επίπεδα της LDL χοληστερόλης οδηγούν σε ασβεστοποίηση και στένωση των αρτηριών, που οδηγεί συχνά σε καρδιακές προσβολές ή εγκεφαλικά επεισόδια. Είναι γνωστό ότι η αποτελεσματική μείωση των επιπέδων χοληστερόλης μπορεί να αποτρέψει, ή ακόμα και να αναστρέψει, τη στένωση των αρτηριών και έτσι να αποτρέψει εγκεφαλικά ή καρδιακά επεισόδια.

Τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης επηρεάζονται κυρίως από γενετικούς παράγοντες και τον τρόπο ζωής. Σύμφωνα με τεκμηριωμένες διεθνείς επαγγελματικές συστάσεις, οι καρδιαγγειακές παθήσεις που προκαλούνται από αθηροσκλήρωση μπορούν να προληφθούν αποτελεσματικά με τη μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης σε συγκεκριμένες τιμές-στόχους. Σήμερα, επαναστατικά και εξαιρετικά αποτελεσματικά φάρμακα είναι διαθέσιμα για τη μείωση των επιπέδων της κακής χοληστερόλης, αλλά οι αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι εξίσου σημαντικές.

Στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας ιδρύθηκε το Semmelweis Lipid Center με διπλό σκοπό. Ο πρώτος στόχος περιλαμβάνει την ανάλυση δεδομένων, την χαρτογράφηση αντιπροσωπευτικών επιπέδων χοληστερόλης σε όλη την Ουγγαρία ανά περιοχή, φύλο, ηλικιακή ομάδα και υπάρχουσες άλλες παθήσεις. Η ουσία είναι να εντοπιστούν οι ομάδες ασθενών που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από αθηροσκλήρωση. Επιπλέον, εξετάζοντας τα επίπεδα LDL χοληστερόλης αρκετών χιλιάδων ασθενών με καρδιακή προσβολή που επισκέπτονται την Καρδιολογική και Αγγειακή Κλινική Városmajor στο Πανεπιστήμιο Semmelweis, οι ερευνητές σχεδιάζουν να χαρτογραφήσουν συσχετίσεις που επιτρέπουν την εφαρμογή νέων παρεμβάσεων το συντομότερο δυνατό για την επίτευξη των διεθνών επαγγελματικών στόχων για τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης πιο αποτελεσματικά.

Η πρόληψη και η θεραπεία των καρδιαγγειακών παθήσεων είναι απαραίτητες, καθώς αυτές οι ασθένειες επηρεάζουν έναν στους πέντε ανθρώπους στην Ουγγαρία και προκαλούν το θάνατο περίπου 60.000 ανθρώπων ετησίως.

Ο δεύτερος στόχος του Κέντρου Λιπιδίων Semmelweis είναι να εξετάσει την αποτελεσματικότητα μιας νέας, μοναδικής, ολοκληρωμένης προσέγγισης που στοχεύει σε ασθενείς που αποδεδειγμένα υποφέρουν από ασβεστοποίηση της στεφανιαίας αρτηρίας. Στο κέντρο οι ασθενείς θα λαμβάνουν συνδυασμένη, καινοτόμο φαρμακευτική θεραπεία, αλλά και εξατομικευμένη συμβουλευτική στον τρόπο ζωής, τη διατροφή και την ψυχολογία. Στόχος θα είναι να ερευνηθεί πόσο μπορεί να μειωθεί η ασβεστοποίηση του λαιμού, του ποδιού και των στεφανιαίων αρτηριών μέσα σε δύο χρόνια με αυτήν την προσέγγιση.

Πηγή: Budapest Business Journal

 

Προηγούμενο άρθρο
PROFIKOMP: Καινοτόμες Λύσεις Επεξεργασίας Οργανικών Αποβλήτων
Επόμενο άρθρο
To Ουγγρικό Ινστιτούτο HUN-REN SZTAKI αναπτύσσει τεχνολογία ΑΙ που βοηθά τα πρόωρα βρέφη

Διαβάστε ακόμη

Μενού