To Ουγγρικό Ινστιτούτο HUN-REN SZTAKI αναπτύσσει τεχνολογία ΑΙ που βοηθά τα πρόωρα βρέφη

  1. Αρχική
  2. Ουγγαρία
  3. To Ουγγρικό Ινστιτούτο HUN-REN SZTAKI αναπτύσσει τεχνολογία ΑΙ που βοηθά τα πρόωρα βρέφη

Tο Ουγγρικό Ινστιτούτο HUN-REN SZTAKI (Hungarian Institute for Computer Science and Control) έχει αναπτύξει μια σειρά από τεχνολογικές λύσεις που παρακολουθούν τις ζωτικές λειτουργίες των πρόωρων μωρών χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη (AI). Τα δεδομένα που προκύπτουν βοηθούν στη διασφάλιση της σωστής θεραπείας για τα μωρά και την επαρκή υποστήριξή τους όταν οι βιορυθμοί τους υποδεικνύουν ότι είναι απαραίτητο.

HUN-REN SZTAKI

Η παρακολούθηση της αναπνοής, των σφυγμών και των ωρών αφύπνισης και ύπνου των πρόωρων μωρών είναι όλα σημαντικά δεδομένα που χρειάζονται στις μονάδες νεογνών. Μέχρι πρόσφατα, αυτές οι παράμετροι συλλέγονταν είτε από συστήματα με πλήθος συρμάτων είτε με άμεση παρατήρηση από νοσηλευτές και γιατρούς. Η τεχνητή νοημοσύνη, η όραση υπολογιστή, η τεχνολογία επεξεργασίας εικόνας και η παρακολούθηση με κάμερα έχουν πλέον φτάσει στο στάδιο όπου οι αισθητήρες σε άμεση επαφή με το δέρμα του μωρού δεν είναι πλέον απαραίτητοι για την αξιολόγηση ζωτικών σημείων.

Ο κ. Péter Földesy, επιστημονικός σύμβουλος στο Computational Optical Sensing and Processing Laboratory στο HUN-REN SZTAKI, εργάζεται μέσα σε μια επιστημονική ομάδα για την ανάπτυξη των τεχνολογικών λύσεων που παρακολουθούν την καθημερινή δραστηριότητα των πρόωρων βρεφών, χρησιμοποιώντας AI. “Η εξατομικευμένη αναπτυξιακή υποστήριξη NIDCAP και τα προγράμματα φροντίδας FINE βοηθούν να διασφαλιστεί ότι τα μωρά λαμβάνουν υποστήριξη όταν οι βιορυθμοί τους το υπαγορεύουν, και όχι όταν το επιτρέπουν τα προγράμματα του γιατρού και των νοσοκόμων”, εξηγεί ο ερευνητής.

Το πρώτο στοιχείο της σειράς των τεχνολογικών λύσεων είναι μια κάμερα που μπορεί να καταγράφει και να μεταδίδει βίντεο και ήχο υψηλής ποιότητας σε κλειστή θερμοκοιτίδα, ακόμη και τη νύχτα, όταν είναι καλυμμένη. Αυτή τη στιγμή η κάμερα βρίσκεται στη διαδικασία λήψης της σήμανσης CE, μια πιστοποίηση που θα υποδεικνύει ότι είναι ένα ασφαλές προϊόν που μπορεί να πωληθεί στην αγορά.

«Θα θέλαμε επίσης να αναπτύξουμε πρόσθετες μονάδες που μπορούν να συνδεθούν στο σύστημα ανάλογα με τον τύπο παρακολούθησης που απαιτείται. Για παράδειγμα, εάν η παρακολούθηση του ύπνου και της συμπεριφοράς είναι σημαντική, μπορούμε να τρέξουμε λογισμικό σε tablet ή φορητό υπολογιστή που παρακολουθεί συνεχώς το μωρό και δείχνει την κατάσταση του μωρού χρησιμοποιώντας εύκολα κατανοητές, πολύχρωμες καμπύλες: «Βαθύς ύπνος, ρηχός ύπνος, ξύπνημα, ή είστε ήδη ξύπνιοι;» Το σύστημα αποθηκεύει επίσης πληροφορίες όπως πόσο έντονο ήταν το φως κατά τη διάρκεια της ημέρας ή πόσο δυνατό ήταν το περιβάλλον του μωρού», αναφέρει ο κ. Földesy.

Ο τρίτος τομέας της μελλοντικής έρευνας θα είναι η μέτρηση των επιπέδων πόνου στα μωρά. Τα πρόωρα βρέφη συχνά εξετάζονται 10-15 φορές την ημέρα, ενώ λαμβάνον από αυτά συχνά  αίμα  με αποτέλεσμα όλες αυτές οι ενοχλήσεις να τα κάνουν να κλαίνε, χωρίς να είναι εύκολο να μετρηθεί ο πόνος που υφίστανται. Στόχος της έρευνας θα είναι η μέτρηση της έντασης στα χέρια και την πλάτη, και ανάλυση τους με τη βοήθεια της AI για τον προσδιορισμό της ποσότητας του βρεφικού πόνου.

Πηγή: Hungary Today

Προηγούμενο άρθρο
Το Πανεπιστήμιο του Semmelweis με τη Novartis εγκαινιάζουν το Καινοτόμο Κέντρο Διαχείρισης Λιπιδίων
Επόμενο άρθρο
Budapest Geothermal Energy Summit: τον Σεπτέμβριο στη Βουδαπέστη

Διαβάστε ακόμη

Μενού