Το διαστημικό όργανο «Water Snooper» της Ουγγρικής εταιρείας κερδίζει σε διαγωνισμό της NASA

  1. Αρχική
  2. Ουγγαρία
  3. Το διαστημικό όργανο «Water Snooper» της Ουγγρικής εταιρείας κερδίζει σε διαγωνισμό της NASA

Το διαστημικό όργανο «Water Snooper» της Ουγγρικής εταιρείας  διαστημικής τεχνολογίας PULI SPACE TECHNOLOGIES κέρδισε τη δεύτερη θέση στο διαγωνισμό της NASA με τίτλο, Honey, I Shrunk the NASA Payload.” Τα πρώτα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν το καλοκαίρι του 2020 όταν η Puli κέρδισε το μεγάλο βραβείο με το Puli Lunar Water Snooper (Vízszimatoló). Στην κατηγορία των οργάνων που μπορούν να εξερευνήσουν σεληνιακούς πόρους, μόνο το Water Snooper έχει φτάσει στη φάση υλοποίησης. Το 2021, η NASA υποστήριξε το έργο με 225.000 USD (≥ 200.000 ευρώ).

Το «Honey, I Shrunk the NASA Payload» είναι ένας διαγωνισμός που επιδιώκει να αναπτύξει όργανα που έχουν σχεδιαστεί για να υποστηρίξουν τη διάρκεια της ανθρώπινης παρουσίας στη Σελήνη, να επιδείξουν και να προωθήσουν τη χρήση των πόρων που βρίσκονται στη Σελήνη και να ενεργοποιήσουν τη νέα επιστήμη. Διευθύνεται από το Εργαστήριο Jet Propulsion της NASA.

Το Puli Lunar Water Snooper είναι ένας ανιχνευτής βάρους μόλις 40 δεκαγραμμαρίων (10x10x3,4 cm) που αναζητά κοιτάσματα υδρογόνου που κρύβονται στο επιφανειακό στρώμα της Σελήνης. Το Water Snooper αναγνωρίζει το υδρογόνο και όλα τα πτητικά που φέρουν υδρογόνο, όπως το νερό ή ο πάγος. Το σύστημα μετρά την ποσότητα και την κατανομή αυτών των πόρων στον ρεγόλιθο της σεληνιακής επιφάνειας. Ωστόσο, αυτό θα ήταν χρήσιμο όχι μόνο για την παροχή νερού στους αστροναύτες αλλά και για την παραγωγή καυσίμου.

Ο Δρ Tibor Pacher, ιδρυτής της Puli Space Technologies δήλωσε ότι είναι περήφανοι για όσα έχουν πετύχει μέχρι τώρα. Ταυτόχρονα, διεξάγονται τεχνικές συζητήσεις για τη συμμετοχή σε άλλη αποστολή, όπου στόχος θα είναι να φτάσουν στον Νότιο Πόλο της Σελήνης εντός ενός έτους και να πραγματοποιηθούν μετρήσεις στη λεγόμενη «μόνιμα σκιασμένη περιοχή», σε θερμοκρασία -200 βαθμούς.

Η εταιρεία έχει ήδη παραδώσει τρεις από τις συσκευές στο Jet Propulsion Laboratory της NASA για δοκιμή, ενώ περιμένουν τη διαστημική υπηρεσία να εγκρίνει την εκτόξευση του Puli Lunar Water Snooper στην επόμενη αποστολή.

Πηγή: Hungary Today

Προηγούμενο άρθρο
Μέχρι το 2025 η Ουγγαρία θα τριπλασιάσει τη χωρητικότητα μπαταρίας EV
Επόμενο άρθρο
Η Ουγγαρία συμμετέχει στη Διεθνή Ηλιακή Συμμαχία

Διαβάστε ακόμη

Μενού