Οι ηλεκτρονικές υπογραφές πολύτιμες κατά τη διάρκεια της επιδημίας

  1. Αρχική
  2. Ουγγαρία
  3. Οι ηλεκτρονικές υπογραφές πολύτιμες κατά τη διάρκεια της επιδημίας

Οι επιχειρηματικοί συνεργάτες μπορεί να μην έχουν τη δυνατότητα να οργανώσουν μια συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο για να υπογράψουν συμβόλαια κατά τη διάρκεια της έκρηξης του κορονοϊού, αλλά οι ηλεκτρονικές υπογραφές ενδέχεται να βοηθήσουν να διατηρηθεί η λειτουργία της επιχείρησης, σύμφωνα με την TrustChain.
Υπό τις έκτακτες συνθήκες που έχουν  προκύψει λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, η ηλεκτρονική υπογραφή συμβάσεων έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία από πριν. Σύμφωνα με το σημείο 2 του άρθρου 25 του Κανονισμού 910/2014 της ΕΕ, μια ηλεκτρονική υπογραφή με επαρκή νομική ισχύ έχει την ίδια νομική αξία με τη χειρόγραφη υπογραφή.

Σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου που στάλθηκε στην Ουγγρική εφημερίδα Budapest Business Journal, μια εφαρμογή για κινητά που αναπτύχθηκε από την EvroTrust Technologies, παρέχοντας ένα από τα σημαντικότερα ενσωματωμένα στοιχεία της πλατφόρμας TrustChain, την απομακρυσμένη ταυτοποίηση μέσω τηλεοπτικής συνομιλίας και τη χρήση πιστοποιημένων ηλεκτρονικών υπογραφών (QES) για να διατηρηθεί η συνέχεια της επιχειρηματικής λειτουργίας ακόμα και κατά τη διάρκεια της επιδημίας του ιού.

Έκτακτες συνθήκες

Υπάρχουν αρκετές καταστάσεις στις οποίες τα μέρη πρέπει να συναντώνται ηλεκτρονικά, προκειμένου να αποφασίσουν για ζητήματα που προέκυψαν από την πανδημία του COVID-19. Πολλές συμβάσεις χρησιμοποιούν την έννοια των “εργάσιμων ημερών” για να μετρήσουν πόσο χρόνο πρέπει να εκπληρώσουν ορισμένες υποχρεώσεις. Αξίζει να αναθεωρηθεί ο ορισμός των «εργάσιμων ημερών» και όλοι οι τόποι της σύμβασης όπου χρησιμοποιείται αυτός ο όρος και να εξεταστεί κατά πόσον είναι ακόμη δυνατή η τήρηση αυτών των προθεσμιών.
Πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι διαφορετικές χώρες ενδέχεται να αντιδράσουν στην έκτακτη κατάσταση με διαφορετικό τρόπο, όπως έχει φανεί από τις διάφορες αντιδράσεις της ηπειρωτικής Κίνας και της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ.
Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, ενώ η Κίνα εισήγαγε έκτακτες δημόσιες αργίες, το Χονγκ Κονγκ δεν ακολούθησε την οδηγία, αλλά έκλεισε προσωρινά ή ανέστειλε προσωρινά ορισμένες δημόσιες εγκαταστάσεις και υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των ταχυδρομικών υπηρεσιών.
Η ακριβής διατύπωση της σύμβασης και το εφαρμοστέο δίκαιο στην εκάστοτε οδηγία ενδέχεται να έχουν μεγάλη σημασία. Όπου υπάρχει αβεβαιότητα από συμβατική άποψη, συνιστάται η διεξαγωγή προληπτικών συζητήσεων με τα συμβαλλόμενα μέρη.
Οι εστίες ιών και άλλοι σημαντικοί παράγοντες ενδέχεται να διαταράξουν τις αλυσίδες εφοδιασμού, να προκαλέσουν ακυρώσεις και γενικά να περιορίσουν την οικονομική διάθεση για επενδύσεις και δαπάνες. Οι εταιρείες που βρίσκονται υπό οικονομική πίεση ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προκλήσεις όταν προσπαθούν να τηρήσουν τις συμβάσεις τους. Αν διαπιστώσουν ότι δεν είναι δυνατή η συνεχής απόδοση, ενδέχεται να προσπαθήσουν να αναζητήσουν τρόπους αναστολής ή λήξης των υποχρεώσεών τους.
Οι εμπορικές συμβάσεις θα έχουν συχνά ρήτρα «ανωτέρας βίας» για να καλύψουν τα γεγονότα που συμβαίνουν σε ακραίες καταστάσεις. Ωστόσο, οι δικαιοδοσίες των συμβαλλομένων μερών ενδέχεται να έχουν διαφορετικούς κανόνες ανωτέρας βίας, επομένως πρέπει να λαμβάνονται υπόψη η ακριβής διατύπωση της σύμβασης και η ρήτρα του «εφαρμοστέου δικαίου».
Μια περίπτωση ανωτέρας βίας δεν μπορεί από μόνη της να επιτρέψει στα μέρη να αποχωρήσουν απλώς από τη σύμβαση. Οι υποχρεώσεις και οι υποχρεώσεις των μερών θα πρέπει γενικά να επιλυθούν με βάση τις αρχές της δικαιοσύνης. Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να εντοπιστεί και να τεκμηριωθεί ο βαθμός στον οποίο η αδυναμία εκτέλεσης της σύμβασης (ή τμήματα της) οφείλεται άμεσα στην επιδημία του κορονοϊού και τη συμμόρφωση με σχετικές κυβερνητικές ανακοινώσεις.
Όπου η μη απόδοση οφείλεται στην αποτυχία ενός από τους προμηθευτές που επηρεάζονται από την έκρηξη του κορονοϊού, αυτό θα πρέπει επίσης να μεταφέρεται με σαφήνεια στον πελάτη και να τεκμηριώνεται.
Θα πρέπει να ληφθούν όλα τα εύλογα μέτρα για να μετριαστούν οι απώλειες, να εκτελεστούν τμήματα των συμβάσεων που μπορούν να εκτελεστούν και να εκτελεστεί η σύμβαση μετά την ανακούφιση των σχετικών με το κορωνοϊό προκλήσεων.

Η Hiventures επενδύει 207 εκατ. HUF στο TrustChain

Το Hiventures, ο διαχειριστής κεφαλαίων επιχειρηματικής ανάπτυξης του ταμείου κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών της κρατικής ουγγρικής τράπεζας ανάπτυξης (MFB), έχει επενδύσει 207 εκατομμύρια HUF στο TrustChain, το οποίο έχει δημιουργήσει μια πλατφόρμα υπογραφής ψηφιακών συμβολαίων, σύμφωνα με το ουγγρικό πρακτορείο ειδήσεων MTI.
Το Hiventures δήλωσε ότι η πλατφόρμα TrustChain χρησιμοποιείται ήδη στην Ουγγαρία και την Τσεχική Δημοκρατία και θα ξεκινήσει σε άλλες 23 χώρες την 1η Μαρτίου 2020. Η Campus Startup ενίσχυσε με 53 εκατομμύρια HUF το TrustChain το 2017 και το Hiventures αντίστοιχα με 149 εκατομμύρια HUF.

Πηγή: Budapest Business Journal

Προηγούμενο άρθρο
MOMERT: Τεχνογνωσία 50 χρόνων
Επόμενο άρθρο
HEPA και EEN συνδιοργανώνουν εικονική διάσκεψη και B2B

Διαβάστε ακόμη

Μενού