Οι ερευνητές του Szeged ερευνούν την ικανότητα των πράσινων φυκιών να παράγουν ενέργεια

  1. Αρχική
  2. Ενέργεια
  3. Οι ερευνητές του Szeged ερευνούν την ικανότητα των πράσινων φυκιών να παράγουν ενέργεια

Το Ουγγρικό Κέντρο Βιολογικών Ερευνών του Szeged (SZBK) εντόπισε ένα στέλεχος πράσινων φυκιών που είναι ικανό να παράγει έως και δέκα φορές περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από παλαιότερα γνωστά φυτικά είδη, όπως ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα του το ίδρυμα που ανήκει στο Ουγγρικό Ερευνητικό Δίκτυο (HUN-REN).

Ειδικοί από την ομάδα μοριακής φωτοβιοενέργειας ερεύνησαν την ικανότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας των πράσινων φυκιών. Η εμφάνιση φυτικών και ζωικών μορφών ζωής στη Γη δημιουργήθηκε από τη φωτοσυνθετική μετατροπή της φωτεινής ενέργειας. Τα είδη φωτοσύνθεσης παράγουν οργανική ύλη και οξυγόνο χρησιμοποιώντας ενέργεια από το ηλιακό φως, καθώς και χρησιμοποιώντας διοξείδιο του άνθρακα και νερό. Τα μικροφύκη είναι επίσης ικανά να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια ως συστατικό των λεγόμενων βιοφωτοβολταϊκών συσκευών (BVP), οι οποίες αποτελούν υποσχόμενες πιθανές πηγές ανανεώσιμης ενέργειας. Στις συσκευές BVP, τα μικροφύκη συλλαμβάνουν τη φωτεινή ενέργεια και στη συνέχεια μερικά από τα ηλεκτρόνια που «ρέουν» μέσω του φωτοσυνθετικού συστήματος εγκαταλείπουν το κύτταρο των φυκιών και δημιουργούν ηλεκτρικό ρεύμα με τη βοήθεια των λεγόμενων μορίων-μεσολαβητών. Ωστόσο, η απόδοση των σημερινών συσκευών BPV είναι τόσο χαμηλή προς το παρόν που η χρήση τους σε βιομηχανική κλίμακα είναι μόνο ένα μακρινό σχέδιο.  Μια πιθανή λύση για την αύξηση της απόδοσης των συσκευών BPV μπορεί να δοθεί από στελέχη φυκιών υψηλής εξω-ηλεκτρογένεσης, τα οποία είναι ικανά να παράγουν υψηλή πυκνότητα ηλεκτρικού ρεύματος.

Η  επιστήμονας Nia Petrova και οι συνεργάτες της εντόπισαν ένα στέλεχος πράσινων φυκιών (Parachlorella kessleri MACC-38) που έχει περίπου δέκα φορές μεγαλύτερη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τα είδη φυκιών που περιγράφονται στη βιβλιογραφία μέχρι στιγμής. Η τρέχουσα γενιά του MACC-38 είναι κυρίως φωτοσυνθετικής προέλευσης και τα κύτταρα των φυκιών διατηρούν τη βιωσιμότητά τους κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Με τη χρήση του στελέχους MACC-38, η απόδοση των συσκευών BPV μπορεί να αυξηθεί σημαντικά, πράγμα που σημαίνει ότι οι ορυκτές πηγές ενέργειας μπορούν να γίνουν μια πολλά υποσχόμενη «πράσινη» εναλλακτική μορφή ενέργειας με αρνητικό αποτύπωμα άνθρακα. Τα αποτελέσματα της έρευνάς τους παρουσιάστηκαν από το προσωπικό της HUN-REN SZBK στο έγκριτο περιοδικό Bioresource Technology.

Πηγή: Hungarian Trade Magazine

Προηγούμενο άρθρο
H BYD, η κορυφαία εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων στον κόσμο θα δημιουργήσει ευρωπαϊκό εργοστάσιο στο Szeged
Επόμενο άρθρο
Μια Ουγγρική startup ανανεώνει την αγορά προϊόντων dairy-free

Διαβάστε ακόμη

Μενού