Ο εντοπισμός νερού στη Σελήνη από μια Ουγγρική συσκευή

  1. Αρχική
  2. Ουγγαρία
  3. Ο εντοπισμός νερού στη Σελήνη από μια Ουγγρική συσκευή

Μετά τη μεγάλη προσπάθεια για να φτάσει ο άνθρωπος στη Σελήνη, η Σελήνη αποτελεί στόχο για πολλά έθνη ξανά. Προορισμός αυτή τη φορά είναι ο Νότιος Πόλος της Σελήνης. Σε αυτή τη θέση, ορισμένοι κρατήρες βρίσκονται σε συνεχή σκιά κι επομένως, υπάρχει πιθανότητα να είναι γεμάτοι με παγωμένο νερό. Ο δεύτερος αγώνας για τη Σελήνη έχει ήδη ξεκινήσει και φαίνεται ότι η χρήση μιας ουγγρικής συσκευής είναι ιδιαίτερα  σημαντική για τον εντοπισμό του νερού.

Water Snooper

Puli Lunar Water Snooper

Όπως ανέφερε το ειδησεογραφικό κανάλι Telex, η Ουγγρική συσκευή Puli Lunar Water Snooper κέρδισε τη δεύτερη θέση στον διαγωνισμό της NASA “Honey, I Shrunk the NASA Payload, The Sequel” τον περασμένο Μάιο. Η συσκευή ανίχνευσης νερού της Puli Space Technologies ήταν η μόνη που έφτασε στη φάση υλοποίησης της κατηγορίας για την εξερεύνηση σεληνιακών πόρων. Το κλειδί της επιτυχίας είναι ότι μπόρεσαν να σχεδιάσουν, να κατασκευάσουν και να παραδώσουν τρία λειτουργικά πρωτότυπα στο Εργαστήριο Jet Propulsion της NASA στην Πασαντένα για δοκιμή μέσα σε ένα χρόνο. Η συσκευή ανίχνευσης νερού Puli Lunar είναι μια μικρή κατασκευή, με διαστάσεις 10x10x3,4 cm και βάρος 0,4 kg. Ωστόσο, είναι σε θέση να μετρήσει τη δεξαμενή υδρογόνου που κρύβεται στο επιφανειακό στρώμα της Σελήνης.

Η ανεύρεση νερού στη Σελήνη θα μπορούσε να παρέχει νερό στους αστροναύτες. Επιπλέον, το υδρογόνο και το οξυγόνο που εξάγεται από το νερό θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμο πυραύλων. Για τη δημιουργία του πρωτοτύπου η NASA παρείχε 290.000 δολάρια στην Puli Space Technologies, ενώ συμμετείχαν και άλλες εταιρείες, όπως η Intuitive Machines.

Αποστολή στη Σελήνη

Το Water Snooper θα μεταβεί στη Σελήνη στην αποστολή IM-2 της Intuitive Machines, που έχει προγραμματιστεί για το πρώτο εξάμηνο του 2024. Η εταιρεία έχει κερδίσει πολλά έργα της NASA, λαμβάνοντας 3 θέσεις από τις 8 για εμπορική υπηρεσία σεληνιακού φορτίου. Το IM-2 θα είναι μια αποστολή για πολλά πρώτα εγχειρήματα, όπως η λειτουργία του πρώτου κυψελοειδούς δικτύου στη Σελήνη. Όταν το σκάφος προσεδάφισης Noca-C θα φτάσει στη σεληνιακή επιφάνεια, η χοάνη θα προσγειωθεί, πραγματοποιώντας πέντε άλματα σε διαφορετικές περιοχές της Σελήνης, συμπεριλαμβανομένης μιας μόνιμα σκιασμένης περιοχής του Νότιου Πόλου της Σελήνης. Ο κύριος στόχος είναι να γίνουν όσο το δυνατόν περισσότερες μετρήσεις και να συγκεντρωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για την επιφάνεια, τη θερμοκρασία και το νερό/πάγο. Παράλληλα με το ουγγρικό Puli και το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, το Ινστιτούτο Πλανητών Ερευνών του Βερολίνου της γερμανικής διαστημικής υπηρεσίας εργάζεται επίσης για την ανακάλυψη της Σελήνης μαζί.

Πηγή: Daily News Hungary

 

Προηγούμενο άρθρο
Ουγγρικές εταιρείες: Περισσότερες και πιο εύκολες επενδυτικές επιδοτήσεις
Επόμενο άρθρο
Planet Budapest 2023

Διαβάστε ακόμη

Μενού