Νέο Ουγγρικό αντιβιοτικό που αναπτύχθηκε για να καταστρέψει τα υπερβακτήρια

  1. Αρχική
  2. Ουγγαρία
  3. Νέο Ουγγρικό αντιβιοτικό που αναπτύχθηκε για να καταστρέψει τα υπερβακτήρια

Ο WHO (World Health Organization) προβλέπει ότι έως το 2050, η κύρια αιτία θανάτου μπορεί να είναι οι λοιμώξεις που προκαλούνται από μικροοργανισμούς ανθεκτικούς στα συμβατικά αντιβιοτικά. Για την καταπολέμησή τους χρειάζονται νέοι τύποι ενώσεων με συγκεκριμένους τρόπους απόκρισης. Ερευνητές από το Ουγγρικό Ερευνητικό Κέντρο Φυσικών Επιστημών HUN-REN (HUN-REN TTK) ανέφεραν ότι βρίσκονται σε μια πολύ υποσχόμενη κατεύθυνση, όπως αναφέρεται σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο περιοδικό Nature Communications.

Τα ανθεκτικά υπερβακτήρια στα συμβατικά αντιβιοτικά έχουν γίνει στο επίκεντρο των μελετών των ερευνητών: η πρώτη ολοκληρωμένη ανάλυση του WHO το 2020, έδειξε ήδη ότι τα ανθεκτικά βακτήρια προκάλεσαν 1,27 εκατομμύρια θανάτους το 2019 και δυστυχώς ο αριθμός αυτός πολλαπλασιάζεται χρόνο με το χρόνο. Ένας τρόπος για την καταπολέμηση των υπερβακτηρίων είναι η χρήση της λεγόμενης φαγοθεραπείας, όπου σκοτώνονται από έναν ιό. Έρευνα προς αυτή την κατεύθυνση διεξάγεται, στο Κέντρο Βιολογικών Ερευνών του Szeged. Μια άλλη πολλά υποσχόμενη μελέτη είναι η ανάπτυξη αντιβιοτικών με εντελώς νέους μηχανισμούς απόκρισης.

«Τα μικροκυτταρικά συστήματα των βακτηρίων είναι απίστευτα προσαρμοστικά και μερικές φορές δημιουργούν μια ολόκληρη αποικία μέσα σε μια νύχτα. Στην πραγματικότητα, πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι ορισμένα βακτήρια εκκρίνουν «μπάλες συναγερμού» μεγέθους νανομέτρων όταν πεθάνουν, μεταβιβάζοντας τη γνώση που χρειάζονται για να επιβιώσουν στα άλλα βακτήρια τους. Αυτή η απίστευτη προσαρμοστικότητα υποδηλώνει επίσης ότι τα υπερβακτήρια πρέπει να καταπολεμηθούν από πολλές κατευθύνσεις», δήλωσε ο κ.Tamás Beke-Somfai, επικεφαλής της Ερευνητικής Ομάδας Βιομοριακής Αυτοσυναρμολόγησης στη Σχολή Τεχνολογίας του HUN-REN. «Στο σώμα μας έχουμε πεπτίδια φυσικής βάσης, όπου ονομάζουμε αντιμικροβιακά πεπτίδια. Έχουμε σχεδιάσει υπερμοριακές δομές – στην πραγματικότητα ένα νέο αντιβιοτικό – που συνδυάζουν τους βακτηριοκτόνες μηχανισμούς αυτών των φυσικών πεπτιδίων με την ευνοϊκή βιοσταθερότητα των μη φυσικών ενώσεων», δήλωσε ο Ούγγρος ερευνητής.  Μέχρι σήμερα οι ερευνητές δεν ήταν σε θέση να παρατηρήσουν πώς τα πεπτίδια «επιτίθενται», αλλά οι Ούγγροι ερευνητές κατάφεραν τώρα να εντοπίσουν πώς είναι διατεταγμένα σε υπερμοριακές δομές στην επιφάνεια των βακτηριακών κυττάρων χρησιμοποιώντας μικροσκοπία μετάδοσης και κρυοηλεκτρονικής μικροσκοπίας.

antibiotic

«Οι καταγραφές δείχνουν ότι τα ελάσματα που σχηματίζονται διεισδύουν στο κυτταρικό τοίχωμα (σαν μαχαίρια) και διεισδύουν στο εσωτερικό του βακτηρίου. Η διάτρηση του κυτταρικού τοιχώματος προκαλεί διαρροή, η οποία τελικά οδηγεί στο θάνατο του βακτηρίου. Η ανάλυση εικόνας έδειξε επίσης ότι παραδόξως λίγα από τα ελάσματα που διεισδύουν στο βακτηριακό κύτταρο επαρκούν για να προκαλέσουν βλάβη στο κυτταρικό τοίχωμα. Επιπλέον, οι δοκιμές δείχνουν ότι τα πεπτίδια αναστέλλουν την ανάπτυξη βακτηρίων σε πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις», συνόψισε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. Οι μικροσκοπικές εικόνες και οι προσομοιώσεις μοριακής δυναμικής επιβεβαίωσαν ότι ο σχηματισμός ελασμάτων που βασίζονται σε πεπτίδια βασίζεται στην αλληλεπίδραση με φωσφορικές ομάδες: ακόμη και με την παρουσία απλών ανόργανων φωσφορικών ιόντων, σχηματίζονται μορφολογίες με λωρίδες στις οποίες κάθε ζώνη αποτελείται από δύο ή περισσότερα πεπτιδικές στιβάδες, συνδεδεμένες με φωσφορικά ιόντα και σταθεροποιημένες με δεσμούς υδρογόνου.

Το έργο των ερευνητών του HUN-REN TTK είναι καινοτόμο με πολλούς τρόπους-  πρώτον, έχουν σχεδιάσει επιτυχώς ένα αντιβιοτικό που βασίζεται σε πεπτίδια που ενεργοποιείται in-situ δεσμεύοντας ειδικά σε βακτηριακά κύτταρα και, δεύτερον, είναι οι πρώτοι που αποκτούν άμεση οπτική γνώση για τη λειτουργία των βακτηριοκτόνων πεπτιδίων.

Πηγή: Hungary Today

 

Προηγούμενο άρθρο
Budapest Geothermal Energy Summit: τον Σεπτέμβριο στη Βουδαπέστη
Επόμενο άρθρο
Η τελετή έναρξης της Ουγγρικής Προεδρίας της ΕΕ

Διαβάστε ακόμη

Μενού