Η τελετή έναρξης της Ουγγρικής Προεδρίας της ΕΕ

  1. Αρχική
  2. Ουγγαρία
  3. Η τελετή έναρξης της Ουγγρικής Προεδρίας της ΕΕ

Την 1η Ιουλίου 2024, η Ουγγαρία ανέλαβε επίσημα την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η τελετή έναρξης, πραγματοποιήθηκε στο Bozar στις Βρυξέλλες, παρουσίασε την πολιτιστική κληρονομιά της Ουγγαρίας και τη δέσμευσή της για ενίσχυση της ευρωπαϊκής ενότητας και συνεργασίας. Η εκδήλωση περιλάμβανε δεξίωση σε ολομέλεια, όπου ο κ. Bálint Ódor, Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ουγγαρίας στην ΕΕ, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους. Τόνισε τη σημασία της ανάληψης της προεδρίας από την Ουγγαρία σε μια τόσο δύσκολη πολιτικά και γεωπολιτικά περίοδο. «Θα είναι τιμή μας να προεδρεύουμε των συνόδων του Συμβουλίου», δήλωσε ο κ. Ódor, υπογραμμίζοντας την αφοσίωση της Ουγγαρίας στην ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Hungarian Presidency

Ο κ. Tamás Sulyok, Πρόεδρος της Ουγγαρίας, εκφώνησε μια κεντρική ομιλία τονίζοντας τη σημασία της ευρωπαϊκής ενότητας.  Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος Sulyok επανέλαβε τη δέσμευση της Ουγγαρίας για την άμυνα και την ενίσχυση της Ευρώπης. Υπενθύμισε την επιτυχημένη Προεδρία της Ουγγαρίας στην ΕΕ πριν από 13 χρόνια και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα επαναληφθεί αυτή η επιτυχία, αναφέροντας την εμπειρία και την ετοιμότητα της Ουγγαρίας. Ο κ. Sulyok επιβεβαίωσε: “Έχουμε εμπειρία, την απαραίτητη γνώση και είμαστε καλά προετοιμασμένοι να αναλάβουμε ξανά μια επιτυχημένη προεδρία. Το πιο σημαντικό, είμαστε σθεναρά αφοσιωμένοι στην υπεράσπιση των συμφερόντων της Ευρώπης, έχουμε ένα σαφές όραμα για το μέλλον και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε που αντιμετωπίζει σήμερα». Ο κ. Sulyok αναφέρθηκε στην ταραχώδη ιστορία της Ευρώπης του 20ού αιώνα, δίνοντας έμφαση στην κατανόηση και τον αμοιβαίο σεβασμό μεταξύ των ευρωπαϊκών εθνών. Τόνισε τη σημασία της διατήρησης αυτών των επιτευγμάτων για να διασφαλιστεί ότι η ΕΕ παραμένει «η ελπίδα και η υπόσχεση της Ευρώπης».

Το πολιτιστικό αποκορύφωμα της βραδιάς ήταν μια παράσταση με τίτλο «Η ευρωπαϊκή μας κληρονομιά» από καλλιτέχνες από το κέντρο παραστατικών τεχνών Müpa Budapest. Η παραγωγή περιλάμβανε έργα των Johann Sebastian Bach και Béla Bartók, που απεικονίζουν πώς αυτοί οι συνθέτες ενσωμάτωσαν τις μουσικές και χορευτικές παραδόσεις των ευρωπαϊκών λαών στην τέχνη τους. Αυτή η παράσταση υπογράμμισε την πολιτιστική ποικιλομορφία και την κοινή κληρονομιά που ενισχύουν την Ευρώπη.

Η ουγγρική προεδρία στοχεύει να αντιμετωπίσει βασικά ζητήματα όπως η ενίσχυση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας, η ενίσχυση των πολιτικών ασφάλειας και άμυνας και η διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης με την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης και των διεθνών συνεργασιών. Ο κ. Sulyok σημείωσε τη σημασία του διαλόγου και του αμοιβαίου σεβασμού για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, δηλώνοντας: «Οι διαφορές στις απόψεις και οι συζητήσεις μας βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα ο ένας τον άλλον και να βρούμε τις καλύτερες λύσεις σε κοινές προκλήσεις».

Με ένα γεμάτο πρόγραμμα που περιλαμβάνει 1.500 συναντήσεις ομάδων εργασίας, 230 εκδηλώσεις της προεδρίας και 37 διαβουλεύσεις υψηλού επιπέδου, η Ουγγαρία είναι έτοιμη να ηγηθεί της ΕΕ με έμφαση στη συνεργασία και την πρόοδο. Το σύνθημα της ουγγρικής Προεδρίας αντανακλά τους στόχους της: υπεράσπιση των ευρωπαϊκών συμφερόντων και εργασία για ένα ευημερούν και ενωμένο μέλλον για όλα τα κράτη μέλη.

Η τελετή έναρξης έθεσε τις βάσεις για μια προορατική και δεσμευμένη Προεδρία, σηματοδοτώντας την ετοιμότητα της Ουγγαρίας να αντιμετωπίσει τις μελλοντικές προκλήσεις και να συμβάλει στη δύναμη και την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: About Hungary

 

Προηγούμενο άρθρο
Νέο Ουγγρικό αντιβιοτικό που αναπτύχθηκε για να καταστρέψει τα υπερβακτήρια
Επόμενο άρθρο
5G σε όλες τις γραμμές του μετρό της Βουδαπέστης πολύ σύντομα

Διαβάστε ακόμη

Μενού