Η Ουγγαρία θα δοκιμάσει την πρώτη θεραπεία για την αποκατάσταση βλαβών μετά από COVID-19

  1. Αρχική
  2. Anti-COVID19
  3. Η Ουγγαρία θα δοκιμάσει την πρώτη θεραπεία για την αποκατάσταση βλαβών μετά από COVID-19

Κλινικές δοκιμές θα ξεκινήσουν για τη νέα, Ουγγρικής καταγωγής, θεραπεία για την αποκατάσταση των ασθενών του COVID-19 . Χάρη στην νέα θεραπεία, μπορεί να αποφευχθεί η λεγόμενη «καταιγίδα» κυτοκίνης, αναφερόμενη στην υπερβολική ανοσοαπόκριση που προκαλείται από το COVID-19 προκαλώντας σοβαρές βλάβες στα όργανα. Η θεραπεία με έγχυση αναπτύχθηκε από τον Ούγγρο Βιολόγο Lajos Baranyi. Σύμφωνα με τον κ. Baranyi , οι δοκιμές της νέας θεραπείας θα ξεκινήσουν μέχρι το τέλος του 2020 ή τις αρχές του 2021.

Εκτός από τον παγκόσμιο ανταγωνισμό για την εύρεση του εμβολίου, έχει δοθεί μεγάλη έμφαση και στον τρόπο αντιμετώπισης της βλάβης των οργάνων που προκαλούνται από την πανδημία. Ενώ το 80-85% των ανθρώπων ξεπερνά το νέο τύπο COVID-19 ασυμπτωματικά ή με ήπια συμπτώματα, ένα μικρότερο ποσοστό εμφανίζει σοβαρή πνευμονία ή άλλη βλάβη οργάνων, παρότι ο ιός δεν είναι υπεύθυνος  γι’ αυτό, αλλά για μια ασυνήθιστα ισχυρή ανοσοαπόκριση, που ονομάζεται «καταιγίδα» κυτοκίνης, που εμφανίζεται κυρίως σε περιπτώσεις ηλικιωμένων και ασθενών με χρόνιες παθήσεις.

Προκειμένου να αποφευχθούν τέτοιες βλάβες οργάνων, η θεραπεία έγχυσης που αναπτύχθηκε από τον Lajos Baranyi, έχει εξαιρετικά αποτελέσματα. Όπως αναφέρει το ουγγρικό Portal ειδήσεων Növekedés, η ουσία της διαδικασίας είναι ότι οι κυτοκίνες, οι οποίες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη μετάδοση πληροφοριών και στη ρύθμιση της ανοσολογικής απόκρισης, εμποδίζοντας την κανονική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος κατά τη διάρκεια μιας αυτο-διεγερτικής, μη αναστρέψιμης διαδικασίας.

Ο Ούγγρος ερευνητής ανέπτυξε τη θεραπεία στις Ηνωμένες Πολιτείες που αποδείχθηκε αποτελεσματική σε εργαστηριακά και πειράματα σε ζώα. Επίσης, δοκιμάστηκε χρησιμοποιώντας μια μέθοδο που είχε προηγουμένως αναπτυχθεί σε συνεργασία με Ούγγρους ερευνητές και συνιστάται από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για τη μοντελοποίηση μιας «καταιγίδας» κυτοκίνης στο ανθρώπινο σώμα με τεχνητές συνθήκες. Η θεραπεία ήταν επιτυχής και σε αυτό το έργο.

Από τότε, ο Lajos Baranyi ξεκίνησε τη διαδικασία ευρεσιτεχνίας για θεραπεία στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Γερμανία, ενώ ξεκίνησε διαπραγματεύσεις και με την Ουγγρική Αρχή Φαρμάκων για τη διεξαγωγή κλινικών δοκιμών στην Ουγγαρία. Ως αποτέλεσμα των προκαταρκτικών διαπραγματεύσεων, κλινικές δοκιμές αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα σε λίγες εβδομάδες στο Szeged και τη Βουδαπέστη.

Η διαδικασία θα ξεκινήσει με δοκιμές σε ζώα – όπως στην περίπτωση άλλων δοκιμών για ανθρώπινες θεραπείες – και θα δοκιμαστεί σε υγιείς εθελοντές αφού βεβαιωθεί ότι δεν έχει τοξικές επιδράσεις. Εάν αυτό θα είναι επιτυχές, η θεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε μολυσμένους ασθενείς. Αυτό σημαίνει επίσης ότι – εάν η θεραπεία αποδειχθεί επιτυχής – οι Ούγγροι ασθενείς θα είναι οι πρώτοι στον κόσμο που θα έχουν πρόσβαση στη θεραπεία. Ο ερευνητής πρόσθεσε επίσης ότι στην τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών, η αποτελεσματικότητα θα έχει δοκιμαστεί ήδη σε χιλιάδες ασθενείς σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Οι δοκιμές θα ξεκινήσουν μέχρι το τέλος του 2020 ή τις αρχές του 2021. Η θεραπεία θα είναι επίσης ένα σημαντικό βήμα προόδου στην ανάπτυξη εμβολίων, καθώς όποιος εμβολιάζεται με οποιοδήποτε πειραματικό εμβόλιο θα μπορεί να χορηγηθεί διαθέσιμη και αποτελεσματική θεραπεία σε μια πιθανότητα ασθένειας.

Πηγή: Daily News Hungary

Προηγούμενο άρθρο
VIAPLANT: μια ξεχωριστή Lighting Design εταιρεία
Επόμενο άρθρο
Ο Ούγγρος μαέστρος που σχεδιάζει μάσκες προσώπου με καλύτερη ακουστική

Διαβάστε ακόμη

Μενού