Η Ουγγαρία θα αναπτύξει το δικό της εμβόλιο COVID-19

  1. Αρχική
  2. Anti-COVID19
  3. Η Ουγγαρία θα αναπτύξει το δικό της εμβόλιο COVID-19

Σύμφωνα με το Ουγγρικό περιοδικό Magyar Közlöny, με βάση το διάταγμα της κυβέρνησης 2030/2020 (XII.29), το Πανεπιστήμιο του Ντέμπρετσεν σε συνεργασία με το Ουγγρικό Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Υγείας έχουν αναλάβει την ανάπτυξη του εμβολίου για τη νέα μεταλλαγή του COVID-19. Η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει καθώς βρίσκονται σε φάση δοκιμών σε ζώα και αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, σε ένα χρόνο από τώρα, μπορεί να έχει πιστοποιηθεί.

Η Ουγγαρία κάνει ένα ακόμη βήμα για την καταπολέμηση του COVID-19. Αφού το πιο γνωστό εμβόλιο της Pfizer και της BioNTech χρησιμοποίησε μια τροποποιημένη διεργασία του mRNA, αποτέλεσμα έρευνας της Ουγγαρέζας επιστήμονα Katalin Karikó, η χώρα είναι έτοιμη να αναπτύξει το δικό της προϊόν. Το νέο εμβόλιο θα είναι εξαιρετικά χρήσιμο καθώς ακόμη και με βάση τις λιγότερο απαισιόδοξες εκτιμήσεις, ο ιός θα μείνει για αρκετό καιρό και, δυστυχώς, θα μεταλλάσσεται με μεγάλη ταχύτητα. Η έλλειψη εξάρτησης από ξένους παραγωγούς εμβολίων σε περίπτωση έλλειψης,  θα βοηθήσει την ουγγρική ανάπτυξη.

Το Ουγγρικό Εθνικό Εργοστάσιο Εμβολίων θα δώσει έμφαση στην ανάπτυξη και θα υποστηριχθεί από την εταιρεία Fluart Kft που έχει σχεδόν τρεις δεκαετίες εμπειρίας στην ανάπτυξη εμβολίων κατά των ιών. Οι κλινικές δοκιμές θα διεξαχθούν από το πανεπιστήμιο, ενώ ο ίδιος ο ιός θα παρέχεται από το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Υγείας με τη βοήθεια του σύγχρονου εργαστηρίου BSL 3.

Η χρήση των μεταλλαγών του ιού που απομονώνονται στην Ουγγαρία, δίνουν ένα επιπλέον θετικό χαρακτηριστικό στο Ουγγρικό εμβόλιο, καθώς τα τρέχοντα εμβόλια στην αγορά χρησιμοποιούν όλα τα παθογόνα των οποίων η αλληλουχία DNA προσδιορίστηκε για πρώτη φορά στην Κίνα και η οποία έχει ήδη περάσει από αρκετές μεταλλάξεις.

Η τεχνολογία πιθανά θα είναι η ίδια που χρησιμοποιείται ήδη με επιτυχία στην Ουγγαρία, πράγμα που σημαίνει ότι το προϊόν θα περιλαμβάνει έναν πλήρη αλλά καταστρεπτικό ιό ο οποίος, με αυτόν τον τρόπο, χάνει τις δυνατότητές του για μόλυνση και αναπαραγωγή, ενώ θα ενισχυθεί από έναν ανοσοποιητικό παράγοντα. Εκτός από τη δημιουργία αντισωμάτων, αυτή η τεχνολογία βασίζεται επίσης στην κυτταρική ανοσία, η σημασία της οποίας τονίζεται από όλο και περισσότερες μελέτες που διεξήχθησαν. Σε αυτήν την τεχνολογία, αναμένεται η παραγωγή αντισωμάτων σε ολόκληρη την επιφάνεια του ιού.

Η Csilla Pozsgay, αναπληρώτρια καθηγήτρια και πρώην γενική διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Φαρμακευτικής και Διατροφής, μίλησε δημόσια για τη σημασία του Ουγγρικού Εθνικού Εργοστασίου Εμβολίων και την ανάπτυξη του Ουγγρικού εμβολίου. Είπε ότι η ανάπτυξη ανθρώπινων εμβολίων στη χώρα συνεχίστηκε για σχεδόν 100 χρόνια, μέχρι το 1990. Η ιδιωτικοποίηση, η οποία επηρέασε επίσης τον φαρμακευτικό τομέα σε μεγάλη κλίμακα, έκλεισε αυτήν τη δραστηριότητα. Σήμερα, εκτός από την παραγωγή εμβολίων κατά της γρίπης από την Fluart Kft, η Ουγγαρία πρέπει να εισάγει όλα τα άλλα εμβόλια.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη συχνή έλλειψη αρκετών εμβολίων, όπως αυτά κατά της φυματίωσης, τύφου, τέτανου ή της ερυθράς. Τον Μάρτιο του 2018, αφού αισθάνθηκε την πίεση της περιστασιακής έλλειψης αυτών των σημαντικών εμβολίων, η κυβέρνηση αποφάσισε να ιδρύσει το Εθνικό Εργοστάσιο Εμβολίων στο Ντέμπρετσεν. Αυτό δεν είναι καινούργιο φαινόμενο, καθώς υπάρχουν αρκετές χώρες που προσπαθούν να παράγουν τοπικά μερικά από τα βασικά εμβόλια, όπως η Βουλγαρία, Δανία, Πολωνία ή Σερβία. Στην Ουγγαρία, ήταν η εταιρεία Fluart Kft. που ανέπτυξε το εμβόλιο της γρίπης του 2009.

Πηγή: Daily News Hungary

Προηγούμενο άρθρο
Στην Ουγγαρία δημιουργήθηκαν 150 χλμ. ποδηλατοδρόμων μέσα στο 2020
Επόμενο άρθρο
Abylon: Rapid Analytics & Planning, Video Call Centers, Map Visualization tools και Collaboration Technologies

Διαβάστε ακόμη

Μενού