«Έξυπνο»» Σύστημα Διαχείρισης Εγκαταστάσεων ArchiFM by Tungsram

  1. Αρχική
  2. Anti-COVID19
  3. «Έξυπνο»» Σύστημα Διαχείρισης Εγκαταστάσεων ArchiFM by Tungsram

Η κατασκευή και η λειτουργία μιας εγκατάστασης περιλαμβάνει μια σειρά εργασιών, που κυμαίνονται από την παρακολούθηση έως την εκτίμηση της ποσότητας των υλικών και του κόστους, την αξιολόγηση της βιωσιμότητας της εργασίας, τη διαχείριση των κατασκευών, τη συντήρηση. Η Tungsram, η πολυεθνική καινοτόμα εταιρεία Smart City Φωτισμού που εδρεύει στην Ουγγαρία, συνεργάστηκε με μια Ουγγρική Startup εταιρεία για την παροχή μιας σειράς έξυπνων λύσεων στη Διαχείριση Εγκαταστάσεων.

Η Tungsram με έδρα τη Βουδαπέστη, μία από τις κορυφαίες πολυεθνικές εταιρείες της Ουγγαρίας με επαγγελματικό ιστορικό που ξεπερνά τα 120 χρόνια, έχει αναγνωρίσει ότι η σύγχρονη εποχή απαιτεί συνεχή μεταρρύθμιση και ανανέωση.  Ιδρύθηκε το 1896 και αποτέλεσε έναν από τους θεμελιώδεις πυλώνες της δεύτερης βιομηχανικής επανάστασης, ενώ ήταν βασικός παράγοντας προώθησης και ανάπτυξης του ηλεκτρικού φωτισμού. Αφού χώρισε τους δρόμους με τη General Electric το 2018, ο Όμιλος Tungsram ξεκίνησε να επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο προϊόντων και υπηρεσιών του, αξιοποιώντας βιομηχανίες αιχμής, όπως έξυπνες λύσεις πόλεων και γεωργίας εσωτερικού χώρου.

Η εξαγορά του πλειοψηφικού μεριδίου της ArchiFM, μιας Ουγγρικής Startup εταιρείας με ηγετική δύναμη στη διαχείριση εγκαταστάσεων στην Ουγγρική αγορά, αποτέλεσε αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής της Tungsram και την ενίσχυση της στον τομέα της Διαχείρισης Eγκαταστάσεων.

Αξιοποιώντας το Μέλλον

Η Tungsram απέκτησε το προηγμένο λογισμικό διαχείρισης εγκαταστάσεων ArchiFM τον περασμένο Αύγουστο και η θυγατρική της ArchiFM έγινε η Tungsram Innovative Solutions.

«Το ArchiFM ταιριάζει απόλυτα με το έξυπνο χαρτοφυλάκιο προϊόντων της Tungsram Edge, ένα τμήμα της Tunsgram που ειδικεύεται σε καινοτόμα έξυπνα προϊόντα και υπηρεσίες», εξήγησε ο Ferenc Pongrácz , γενικός διευθυντής της καινοτομίας στο Tungsram. “Είναι ένα λογισμικό διαχείρισης εγκαταστάσεων παγκόσμιας κλάσης για το οποίο όλοι οι πελάτες μας θα ενδιαφερθούν.”

Το λογισμικό της ArchiFM είναι ενσωματωμένο στο ArchiCAD, ένα από τα πιο δημοφιλή λογισμικά σχεδιασμού κτιρίων, και το λογισμικό ταχείας επισκόπησης εγκαταστάσεων OrthoGraph , ένα άλλο μοναδικό λογισμικό επιθεώρησης κτιρίων.

Το σύνθετο σύστημα επιτρέπει την άμεση μεταφορά όλων των πληροφοριών στη βάση δεδομένων ArchiFM. Το λογισμικό διαθέτει όλες τις απαραίτητες λειτουργίες για τη διαχείριση μεγάλων χαρτοφυλακίων ιδιοκτησίας και προσφέρει επιπλέον προνόμια μαζί με λειτουργικές μονάδες που μπορούν να προσαρμοστούν σε μεμονωμένες ανάγκες.

Με βάση την έννοια της τεχνολογίας μοντελοποίησης κατασκευαστικών πληροφοριών (BIM- Βuilding Information Μodelling), οι λύσεις που παρέχονται από την ArchiFM απλοποιούν, βελτιστοποιούν και ψηφιοποιούν τις διαδικασίες διαχείρισης ακινήτων και εγκαταστάσεων, καθιστώντας τις πιο αποδοτικές.

Το σύστημα ArchiFM καθιστά πιο ομαλή τη διαχείριση και πιο αποτελεσματική, επιτρέποντας σε πραγματικό χρόνο πρόσβαση σε τεράστιες ποσότητες δεδομένων, μειώνοντας τις λειτουργικές δαπάνες και παρέχοντας τα μέσα για μια οικονομική και φιλική για το περιβάλλον λειτουργία. Το σύστημα είναι συμβατό με άλλες υπάρχουσες αλλά και μεμονωμένες λύσεις και εξαλείφει τον χρόνο που αφιερώνεται άσκοπα προσφέροντας πιο αποτελεσματικές ροές εργασίας.

Ως απόδειξη των επιτυχημένων λύσεων διαχείρισης της, η ArchiFM διαθέτει ένα εντυπωσιακό χαρτοφυλάκιο πελατών, όπως το Ουγγρικό Πανεπιστήμιο Pécs, τη Penny Market, την Εθνική Τράπεζα της Ουγγαρίας, τη Fesenius Medical Care, τη DOME Facility Services Group, τη  B + N Referencia Zrt ,τη Hörmann Hungária , το Puskás Aréna και το Ουγγρικό Εθνικό Κέντρο Υπηρεσιών Υγείας.

Η Δύναμη του BIM

Το BIM (Μοντελοποίηση κατασκευαστικών πληροφοριών) είναι η τελευταία εξέλιξη της οικοδομικής βιομηχανίας καθώς συνδέει ανθρώπους, τεχνολογία και διαδικασίες για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων στα κτίρια και στις κατασκευές. Πρόκειται για μια έξυπνη διαδικασία που βασίζεται σε τρισδιάστατα μοντέλα που δίνει στους επαγγελματίες της αρχιτεκτονικής, της μηχανικής και των κατασκευών τη διορατικότητα και τα εργαλεία για τον αποτελεσματικότερο σχεδιασμό, υλοποίηση και διαχείριση κτιρίων και υποδομών. Η τεχνολογία βοηθά στον εξορθολογισμό του χρόνου και του κόστους και βελτιώνει την αποδοτικότητα σε όλους τους τύπους κατασκευών, συμπεριλαμβανομένων πολυκατοικιών, νοσοκομείων, γραφείων και κατοικιών.

Το BIM δεν είναι απλώς ένα μοντέλο 3D. Περιλαμβάνει τεράστιες ποσότητες πληροφοριών που αποτελούν το έργο, καθώς και τη διαδικασία ανταλλαγής αυτών των πληροφοριών με άλλα εμπλεκόμενα μέρη. Ενώ οι προηγούμενες ροές εργασίας βασίζονταν σε πολλές μορφές αρχείων και αποσυνδεδεμένες διεργασίες που έχαναν γρήγορα τη ροή επικοινωνίας τους, οι ροές εργασίας BIM επιτρέπουν μια πολύ πιο δυναμική και συγχρονισμένη προσέγγιση στη διαχείριση έργων.

Το λογισμικό χρησιμοποιείται ήδη από μια μεγάλη γκάμα πελατών, από ιδιώτες έως επιχειρήσεις και κυβερνητικούς φορείς με σκοπό να σχεδιάσουν, να κατασκευάσουν, να λειτουργήσουν και να συντηρήσουν κτίρια και διάφορες φυσικές υποδομές, όπως το νερό, το ηλεκτρικό ρεύμα, τα βοηθητικά μέσα επικοινωνίας, τους δρόμους, τις σιδηροδρόμους, τις γέφυρες, τα λιμάνια και τις σήραγγες.

Μείωση κόστους και βελτιωμένη απόδοση

Το λογισμικό ArchiFM προσφέρει δύο βασικές ενότητες που εστιάζουν στη Διαχείριση Ακινήτων και στη Διαχείριση Εγκαταστάσεων, λέει ο Péter Hrobár , γενικός διευθυντής της Tungsram Innovative Solutions. Η Διαχείριση Ακινήτων περιλαμβάνει τις διαδικασίες εργασίας που σχετίζονται με την κατοχή και εκμίσθωση ακινήτων, τη διαχείριση όλων των σχετικών συμβάσεων καθώς και άλλων οικονομικών πτυχών που αφορούν ένα ακίνητο.

Η ενότητα Διαχείρισης Εγκαταστάσεων επικεντρώνεται στη μείωση του κόστους και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και περιλαμβάνει λύσεις που αφορούν από υπηρεσίες καθαρισμού έως προληπτική συντήρηση εξοπλισμού. Η προληπτική συντήρηση αναφέρεται στην συντήρηση εξοπλισμού πριν αυτός καταστραφεί προλαβαίνοντας μια τελική κατάρρευση του εξοπλισμού.

Σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης των προκλήσεων που έχουν παρουσιαστεί από την επιδημία του COVID-19, στην τελευταία έκδοση του συστήματος ArchiFM έχει προσθέτει μια νέα πτυχή στις λειτουργίες του συστήματος υποστηρίζοντας υπηρεσίες και λύσεις υγιεινής.

«Οι επιχειρήσεις στη βιομηχανία φιλοξενίας, όπως τα Ξενοδοχεία, μπορούν να κάνουν εξαιρετική χρήση αυτής της προσθήκης, καθώς το ArchiFM μπορεί να αποθηκεύσει διαδικασίες εργασίας που αποτελούνται από τα βήματα μιας συγκεκριμένης διαδικασίας υγιεινής σε ένα ξενοδοχείο. Εκτός από το πρότυπο διαδικασίας εργασίας, τα αποτελέσματα αποθηκεύονται επίσης στο σύστημα. Με τον τρόπο αυτό  οι επισκέπτες μπορούν να ελέγξουν πότε καθαρίστηκε και πότε απολυμάνθηκε το δωμάτιό τους και πώς », εξηγεί ο κ.Hrobár .

Η ισχύς τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων που αποθηκεύονται σε ένα σύστημα διαχείρισης εγκαταστάσεων είναι θεαματική. Ο κ.Hrobár αναφέρει το παράδειγμα του Ουγγρικού Εθνικού Κέντρου Υπηρεσιών Υγείας (ÁEEK-ETNY), που είναι ένας από τους πελάτες της εταιρείας. Το κέντρο είναι σε θέση να επιβλέπει περισσότερους από 250 ιστότοπους σε ολόκληρη τη χώρα με το ArchiFM και αποθηκεύει δεδομένα για σχεδόν 2.700 κτίρια.

«Εάν οι αρχές αποφασίσουν ότι όλα τα νοσοκομεία της χώρας πρέπει να βαφτούν, μπορούμε να μετρήσουμε ακριβώς τα τετραγωνικά μέτρα τοίχου απλά με το πάτημα μερικών κουμπιών σε ένα πληκτρολόγιο», σημειώνει.

Η ArchiFM τώρα εργάζεται πάνω στην ανάπτυξη νέων λειτουργιών διαχείρισης Ενέργειας, σε μια προσέγγιση πρόγνωσης που υποστηρίζεται από Τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης και Μηχανικής Μάθησης που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ευρέως σε αυτόν τον τομέα.

Φιλόδοξα σχέδια

Η απόκτηση της ArchiFM ήταν το πρώτο βήμα στο μακρύ ταξίδι ανάπτυξης της Tungsram. «Αναζητούμε ενεργά νέους επιχειρηματικούς τομείς, ώστε να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το εκτεταμένο επιχειρηματικό μας δίκτυο και τη συσσωρευμένη επαγγελματική εμπειρογνωμοσύνη για τον εντοπισμό πρόσθετων ροών εσόδων. Η ArchiFM ήταν η πρώτη σε μια σειρά εξαγορών στο μέλλον », λέει ο κ. Pongrácz .

Μετά τον διπλασιασμό των εσόδων της ArchiFM του 2019, ο στόχος της τώρα είναι η περαιτέρω ενίσχυση της εταιρείας στη διεθνή αγορά, ειδικά στη Μέση Ανατολή και τη Νοτιοανατολική Ασία, κάνοντας χρήση του δικτύου πωλήσεων της Tungsram που υπάρχει σε περισσότερες από 100 χώρες.

Αυτό θα διευρύνει σημαντικά την παγκόσμια παρουσία της εταιρείας, η οποία επί του παρόντος περιλαμβάνει αρκετές χώρες της Δυτικής Ευρώπης, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία και τη Νότια Αφρική. Επιπλέον, το ποικίλο χαρτοφυλάκιο πελατών στην Ουγγαρία, συμπεριλαμβανομένων σχολείων, πανεπιστημίων, νοσοκομείων, εμπορικών κέντρων, εγκαταστάσεων φιλοξενίας και των μεγάλων έργων που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, είναι έτοιμο να βοηθήσει την εταιρεία να αντιμετωπίσει την καταιγίδα που προκλήθηκε από την πανδημία.

Πηγή: Budapest Business Journal

Προηγούμενο άρθρο
BERCODE: Μία πλατφόρμα με προνόμια για όλους
Επόμενο άρθρο
ZalaZONE’s special Webinar

Διαβάστε ακόμη

Μενού