Ερευνητές από το Ουγγρικό Πανεπιστήμιο Eötvös Loránd (ELTE) συμμετέχουν σε μια διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη ενός στόλου κοινωνικών ρομπότ με στόχο την κατασκευή ρομπότ που θα μπορούν να εκτελούν κοινωνικές και υπηρεσιακές λειτουργίες στη φροντίδα ηλικιωμένων.
Καθώς η αύξηση της προσδόκιμου ζωής και η ανάπτυξη των υπηρεσιών υγείας δημιουργούν πίεση στο ιατρικό εργασιακό δυναμικό αναμένεται ότι στην επόμενη δεκαετία θα σημειωθεί σημαντική έλλειψη ειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού και υποβάθμιση της ποιότητας της περίθαλψης σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο. Γι αυτό και η συνεργασία ανθρώπου-ρομπότ θα μπορούσε να είναι η λύση στις προκλήσεις μιας κοινωνίας που μεγαλώνει πληθυσμιακά και ηλικιακά.
Η διεθνής ομάδα που δουλεύει πάνω στην ανάπτυξη των συγκεκριμένων ρομπότ αποτελείται από την εταιρεία PPM Robotics AS (Νορβηγία), την εταιρεία DLM Solutions Kft. (Ουγγαρία), το Πανεπιστήμιο Eötvös Loránd (Ουγγαρία) και το Πανεπιστήμιο Nord (Νορβηγία). Συνδυάζοντας τις γνώσεις τους στον τομέα της πληροφορικής και της ρομποτικής με την πιο πρόσφατη έρευνα στη φροντίδα ηλικιωμένων και στην επικοινωνία ανθρώπου-ρομπότ, οι ειδικοί θα αναπτύξουν ένα σύστημα με ρομπότ υπηρεσιών κοινωνικής και συνεργατικής εξυπηρέτησης και μια λύση διαχείρισης ροής εργασίας με υποστήριξη AI για φροντιστές. Στο πλαίσιο του έργου, η κοινοπραξία θα αναπτύξει έναν φορητό στόλο ρομπότ χαμηλού κόστους ικανό να εκτελεί κοινωνικές και υπηρεσιακές λειτουργίες σε οίκους ευγηρίας.
Η μοναδική πολυτροπική επικοινωνία των ρομπότ θα τους επιτρέψει να γίνουν εύκολα κατανοητές από τους ηλικιωμένους χωρίς η παρουσία τους να αποσπά την προσοχή και θα διευκολύνει επίσης την αποδοχή των ρομπότ τόσο από τους κατοίκους του γηροκομείου όσο και από το προσωπικό. Το ρομπότ θα μπορεί να προσαρμόσει τη συμπεριφορά του στην κατάσταση και τις γνωστικές ικανότητες των κατοίκων.
Μία από τις προκλήσεις του έργου είναι να διασφαλίσει ότι η λύση μπορεί να υποστηρίξει και να εξυπηρετήσει άτομα με μειωμένες επικοινωνιακές και γνωστικές ικανότητες. Το πρωτότυπο δοκιμάζεται στη νορβηγική αγορά, όπου έχουν εγκατασταθεί πέντε ρομπότ σε κάθε οίκο ευγηρίας και έχουν τοποθετηθεί σε περίπου 1.000 οίκους ευγηρίας. Στόχος είναι να μπορέσουν να αντικαταστήσουν το 10-20% της αναμενόμενης ζήτησης για προσωπικό έως το 2030.
Πηγή: Hungary Today