Δρ. Katalin Karikó: Η BioNTech θα αναπτύξει εμβόλια mRNA για κάθε ιό

  1. Αρχική
  2. Anti-COVID19
  3. Δρ. Katalin Karikó: Η BioNTech θα αναπτύξει εμβόλια mRNA για κάθε ιό
Το μέλλον των εμβολίων mRNA φαίνεται λαμπρό, όχι μόνο για τη θεραπεία του COVID-19 αλλά και για τη θεραπεία πολλών άλλων παθήσεων όπως η γρίπη, ο HIV και ίσως ακόμη και ο καρκίνος. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Ουγγαρία, η Δρ. Katalin Karikó μίλησε για την προσαρμοστικότητα του RNA στην καταπολέμηση των πολλών διαφορετικών ιών που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος κόσμος. Είναι σαφές ότι αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να είναι, όπως το λέει το επιστημονικό περιοδικό Wired, μια επανάσταση.

Η Ουγγαρέζα Βιοχημικός Δρ. Katalin Karikó, βοήθησε στην ανάπτυξη της τεχνολογίας του mRNA που έγινε το θεμέλιο για τη δημιουργία των εμβολίων αντιμετώπισης του COVID-19  με βάση το mRNA, και έγινε αναμφίβολα το πιο διάσημο ουγγρικό όνομα στον κόσμο. Κατά την επίσκεψή της στην Ουγγαρία, πολλές από τις συνεντεύξεις της περιλάμβαναν διάφορες ερωτήσεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα και τον αντίκτυπο της τεχνολογίας mRNA.

Μίλησε λεπτομερώς για τις πολλαπλές δυνατότητες της τεχνολογίας mRNA, τονίζοντας ότι μπορεί να θεραπεύσει ένα πλήθος παθήσεων. Η Pfizer-BioNTech είχαν αρχικά την πρόθεση να βρουν μια θεραπεία για τη γρίπη όταν έφτασε η πρόκληση της πανδημίας, κι έτσι δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για να δημιουργηθεί το εμβόλιο του COVID-19.

Μια προσαρμόσιμη τεχνολογία «πλατφόρμας»

Η Δρ. Karikó δήλωσε ότι είναι εύκολο να αλλάξεις από την πρωτεΐνη του ενός ιού σε έναν άλλο, καθώς το mRNA είναι προσαρμόσιμο και ακόμη και στην περίπτωση μιας νέας παραλλαγής COVID-19 και όπως ενδεικτικά ανέφερε «έξι εβδομάδες είναι αρκετές για να αναπτυχθεί ένα νέο εμβόλιο».

Πρόσθεσε ότι το RNA ενεργεί σαν μια πλατφόρμα, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές περιπτώσεις και μπορεί να κάνει το τελικό προϊόν απλούστερο και οικονομικότερο. Αυτή η προσαρμοστικότητα οδήγησε τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer κ. Albert Bourla να ανακοινώσει ότι εργάζονται για τη δημιουργία ενός εμβολίου που βασίζεται σε mRNA για κάθε ιό, τα «Pan-εμβόλια», όπως ανέφερε η Δρ. Karikó.

Σχετικά με τη χρήση της τεχνολογίας, ανέφερε ότι θα χρειαστούν περίπου δύο χρόνια μέχρι να ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους χρησιμοποιώντας το mRNA για τη θεραπεία αυτοάνοσων νοσημάτων.

Η εταιρεία BioNTech διεξάγει ήδη κλινικές δοκιμές σχετικά με τη χρήση εμβολίων mRNA στην ογκολογία με επιτυχημένες δοκιμές σε άτομα που πάσχουν από μελάνωμα. Λόγω της πανδημίας, έχουν καθυστερήσει οι κλινικές δοκιμές για εμβόλια mRNA κατά της γρίπης, του HIV και του έρπητα των γεννητικών οργάνων που πρόκειται να εφαρμοστούν από την BioNTech. Οι ερευνητές μελετούν επίσης τη χρήση των εμβολίων κατά του Έμπολα, του ιού Ζίκα, της λύσσας και του κυτταρομεγαλοϊού.

Αυτοπεποίθηση  για την αξία των εμβολίων mRNA

Το ξέσπασμα της πανδημίας δεν ήταν η πρώτη ώθηση για την κατανόηση του COVID-19. Η Δρ. Karikó δήλωσε ότι διασκέψεις για τον ιό πραγματοποιούνται κάθε χρόνο τα τελευταία 40 χρόνια. Κατά τη διάρκεια των πανδημιών SARS και MERS, που προκλήθηκαν από τον COVID-19, βρέθηκαν οι περισσότερες πρωτεΐνες ακίδων. Γι ‘αυτό δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για τη δημιουργία εμβολίου.

Όσον αφορά τη στάση της απέναντι σε εκείνους που αντιτίθενται στον εμβολιασμό, η Δρ. Karikó είπε ότι στο τέλος της ημέρας αυτό που έχει σημασία είναι περισσότεροι άνθρωποι να πιστεύουν, και η ίδια και άλλοι επιστήμονες προσπαθούν να πείσουν για πράγματα που δεν έχουν επιστημονική βάση.

Έχει κατηγορηθεί ότι το εμβόλιο φέρνει ξένα υλικά που αλλάζουν γονίδια στο σώμα, αλλά σε αυτό τόνισε ότι το RNA του εμβολίου φέρνει μόνο έναν κώδικα που έχει προγραμματιστεί για τη δημιουργία της ακίδας-πρωτεΐνης του ιού, ο οποίος δημιουργεί μια ανοσοαπόκριση που τελικά οδηγεί σε ασυλία.

Διεθνής αναγνώριση για τη Δρ. Karikó

Το έργο της Δρ. Karikó αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη διεθνή αναγνώριση ενώ στο επόμενο τεύχος του Wired Magazine θα παρουσιαστεί το έργο της βιοχημικού στη δημιουργία της τεχνολογίας εμβολίων mRNA ως εξώφυλλο και το εξώφυλλο θα ονομάζεται «Η επανάσταση του εμβολίου».

Η Δρ. Karikó εμφανίστηκε επίσης στο CNN, λέγοντας ότι δεν εντυπωσιάστηκε όταν ανακάλυψε ότι τα εμβόλια mRNA αποδείχθηκαν αποτελεσματικά, καθώς υπήρχαν ήδη πολλά πειράματα που απεδείκνυαν την αποτελεσματικότητά τους και  ότι θα γιόρταζε μόλις τελειώσουν οι δυσκολίες αυτής της πανδημίας.

Πηγή: Hungary Today

Προηγούμενο άρθρο
Νέο διασυνοριακό σύστημα κοινής χρήσης ποδηλάτων για Ουγγαρία – Σλοβακία
Επόμενο άρθρο
Δέκα ουγγρικά πανεπιστήμια στην παγκόσμια κατάταξη ακαδημαϊκών θεμάτων

Διαβάστε ακόμη

Μενού