Η διαχείριση πλαστικών αποβλήτων αποτελεί παγκοσμίως τεράστιο πρόβλημα. Τα περισσότερα σκουπίδια καίγονται ή θάβονται ενώ μόνο το 9% των συνολικών ανακυκλώσιμων σκουπιδιών θα καταλήξουν στην ανακύκλωση. Πλέον, χάρη σε μια ουγγρική πατέντα, ακόμη και τα μη ανακυκλώσιμα ή αυτά που δύσκολα επεξεργάζονται πλαστικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία σκυροδέματος για τον κατασκευαστικό τομέα.

Το σημαντικό της διαδικασίας είναι ότι δεν απαιτούνται πολλές προϋποθέσεις για την επαναχρησιμοποίηση πλαστικού: χρειάζεται μόνο ένας μύλος και ένα κολλητικό υλικό (κόλλα). Από το τίποτα, με σχεδόν μηδενικό κόστος, δημιουργείται σκυρόδεμα. Μετά το άλεσμα των σκουπιδιών, αναμειγνύουμε τα μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού με τσιμέντο και νερό. Τέλος, προστίθεται το ειδικό πρόσθετο υλικό, ουγγρικής παρασκευής. Η εταιρεία Masuko Ltd ανέπτυξε το ειδικό πρόσθετο που επιτρέπει τη συγκόλληση όλων των υλικών. Έτσι αντικαθιστούμε το χαλίκι με το πλαστικό.

Το σκυρόδεμα που παράγεται μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπως και το γνωστό σκυρόδεμα. Βέβαια, λόγω του πλαστικού, το νέο σκυρόδεμα είναι περισσότερο ευέλικτο. Σύμφωνα με τον εφευρέτη, αυτό το κάνει πιο κατάλληλο για την κατασκευή λεωφόρων και πεζοδρομίων.

Πρόκειται για μια εξαιρετική λύση για χώρες με πολλά πλαστικά απόβλητα, όπως η Κίνα, η Ινδία και η Χιλή, όπου τα πλαστικά απόβλητα δημιουργούν σοβαρά προβλήματα μόλυνσης των ωκεανών. Η πατέντα είναι απλή και η διαδικασία απαιτεί ελάχιστο κόπο και εργαλεία.

Οποιοδήποτε είδος αποβλήτου μπορεί να αλεστεί σε μέγεθος 10 χιλιοστών, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη διαδικασία. Ακόμη και μέρη αυτοκίνητων, γυαλί, οποιοδήποτε πλαστικό (χωρίς ταξινόμηση ή καθαρισμό), τέφρα κα. Αυτή η τεχνολογία μας δίνει επιτέλους την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε τα πλαστικά μας. Εύκολη και οικονομική μέθοδος με πολλαπλά αποτελέσματα.

 

Πηγή: dailynewshungary.hu

Προηγούμενο άρθρο
BMW: Επένδυση 1 δισ. για νέο εργοστάσιο στην Ουγγαρία
Επόμενο άρθρο
Μεγάλες δυνατότητες για startups στην Ουγγαρία

Διαβάστε ακόμη

Μενού