Το ΒΜΕ συνεργάζεται με το Πρόγραμμα Πλανητικής Άμυνας της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας ESA

  1. Αρχική
  2. Ουγγαρία
  3. Το ΒΜΕ συνεργάζεται με το Πρόγραμμα Πλανητικής Άμυνας της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας ESA

Το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας και Οικονομικών Επιστημών της Βουδαπέστης (BME) συνεργάζεται με την αποστολή πλανητικής άμυνας της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA), η οποία θα περιλαμβάνει την εκτόξευση του δορυφόρου HERA στο διάστημα τη Δευτέρα, ανέφερε σε ανακοίνωση του το πανεπιστήμιο.

Ο δορυφόρος Hera θα εκτοξευθεί στις 5 μ.μ. CET από το ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα, μεταφερόμενο από έναν πύραυλο SpaceX Falcon 9. “Η αποστολή του είναι να μελετήσει το δυαδικό σύστημα αστεροειδών του Διδύμου – συμπεριλαμβανομένων των εσωτερικών του ιδιοτήτων για πρώτη φορά – και να πραγματοποιήσει λεπτομερείς μετρήσεις των αποτελεσμάτων της δοκιμής κινητικού κρουστικού εκκρεμούς από την αποστολή DART της NASA. Τα “μάτια” του καθετήρα, που αποτελούνται από έξι οπτικές κάμερες , βαθμονομήθηκαν από ερευνητές του BME, οι οποίοι θα βαθμονομήσουν επίσης τις εικόνες που αποστέλλονται πίσω από το διαστημόπλοιο για να παρέχουν στους επιστήμονες ακριβή δεδομένα για τις αναλύσεις τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

HERA

Ο HERA αναμένεται να παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για μελλοντικές αποστολές εκτροπής αστεροειδών, βοηθώντας στην κατανόηση της γεωφυσικής των αστεροειδών, καθώς και των διαδικασιών σχηματισμού και εξέλιξης του Ηλιακού Συστήματος. Φέρει δύο μίνι δορυφόρους που έχουν σχεδιαστεί για να περιφέρονται γύρω από τον αστεροειδή και να βγάζουν φωτογραφίες προκειμένου να διεξάγονται σχετικές παρατηρήσεις.

Το Τμήμα Ηλεκτρονικής, Οπτικής και Μηχανολόγων Μηχανικών Πληροφορικής (MOGI) της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του BME βαθμολόγησε τις έξι οπτικές κάμερες του δορυφόρου που παράγονται από γερμανικές, γαλλικές, ιταλικές, ολλανδικές και ιταλικές εταιρείες. Η συνεργασία υποστηρίχθηκε από την ουγγρική αντιπροσωπεία στην ESA. “Εξετάσαμε τις κάμερες που εκτελούν διάφορες εργασίες με διάφορα κριτήρια, όπως ομοιόμορφη απεικόνιση, ευαισθησία ανάλογα με το μήκος κύματος, απόλυτη ευαισθησία αισθητήρων και χαρακτηριστικά οπτικής παραμόρφωσης. Αυτά τα τεστ ήταν απαραίτητα για να διασφαλιστεί ότι οι επιστήμονες βλέπουν την πραγματικότητα, όχι μια εικόνα παραμορφωμένη από το ιδιαιτερότητες των αισθητήρων και των οπτικών συστημάτων», δήλωσε ο Balazs Vince Nagy, συντονιστής BME του έργου.

Ο HERA αναμένεται να φτάσει στον αστεροειδή στόχο του, τον Δίδυμο, και το φεγγάρι του, τον Δόμορφο, το 2027.

Πηγή: XpatLoop

Προηγούμενο άρθρο
Καινοτόμο και πετυχημένο Ουγγρικό Σύστημα Διαχείρισης Πάγου για την Προστασία της Γεωργίας
Επόμενο άρθρο
Ο ρόλος της Πληροφορικής στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης

Διαβάστε ακόμη

Μενού