Ουγγρική καινοτομία βοηθά στην πρόληψη της θνησιμότητας των εκτρεφόμενων ψαριών

  1. Αρχική
  2. Γεωργία & Τρόφιμα
  3. Ουγγρική καινοτομία βοηθά στην πρόληψη της θνησιμότητας των εκτρεφόμενων ψαριών

Η Ουγγρική Agricultural & Food Business της MBH Bank και ο Ουγγρικός Οργανισμός Υδατοκαλλιέργειας και Αλιείας (MA-FISH) ανέπτυξαν ένα καινοτόμο σύστημα παρακολούθησης της ποιότητας των υδάτων, που βοηθά στην πρόβλεψη της έλλειψης οξυγόνου στις λίμνες, αιτία που προκαλεί μαζικούς θανάτους ψαριών. Το νέο σύστημα παρέχει τη δυνατότητα προληπτικής παρέμβασης και επιτρέπει την αποτελεσματικότερη διαχείριση, ενισχύοντας τη βιωσιμότητα των ψαριών.

FISH

Στην Ουγγαρία, σύμφωνα με στοιχεία του 2022, το μέγεθος των λιμνών που λειτουργούσαν για την παραγωγή ψαριών ήταν σχεδόν 26.700 εκτάρια. Περίπου 20.000 έως 22.000 τόνοι ψαριών παράγονται κάθε χρόνο –κυρίως κυπρίνος– το 80% των οποίων βρίσκεται στη Great Plain και στη South Transdanubia, με τη μεγαλύτερη ποσότητα στις περιοχές Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok και Hajdú-Bihar.

«Η αλιεία και η ιχθυοκαλλιέργεια παρήγαγαν παραγωγή αξίας 54 εκατομμυρίων ευρώ το 2022. Ωστόσο, λόγω καιρικών συνθηκών, όπως η ξηρασία και η γενικότερη κατάσταση των ιχθυολιμνών, μπορεί να σημειωθεί μεγάλο ποσοστό θνησιμότητας στα ψάρια σε όλες τις εκμεταλλεύσεις. Μια τέτοια καταστροφή μπορεί να επηρεάσει το 5-15% του αποθέματος στις μονάδες μέσα στις λίμνες, προκαλώντας σημαντικές ζημιές. Ως εκ τούτου, όσον αφορά τη διατήρηση της ασφάλειας της παραγωγής και του εφοδιασμού, καθώς και την προστασία της περιβαλλοντικής αξίας των λιμνών, η παρακολούθηση της ποιότητας των υδάτων είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο». – τόνισε ο Δρ. Dávid Mezei, επικεφαλής του Ουγγρικού ιδρύματος που είναι υπεύθυνος για τις αγροτικές σχέσεις.

Πηγή: Hungarian Trade Magazine

 

Προηγούμενο άρθρο
VINYL: Ουγγρική Καινοτομία εξειδικευμένων χημικών
Επόμενο άρθρο
VAJDA PAPIR: Ουγγρική Βιωσιμότητα σε προϊοντα υγιεινής

Διαβάστε ακόμη

Μενού