Oι ουγγρικές εφευρέσεις που έχουν αλλάξει τον κόσμο

  1. Αρχική
  2. Ουγγαρία
  3. Oι ουγγρικές εφευρέσεις που έχουν αλλάξει τον κόσμο

Η Ουγγαρία έχει αναδείξει πολλούς σπουδαίους επιστήμονες, φιλοσόφους και εφευρέτες. Εφευρέσεις όπως το στυλό του László Bíró, το τηλεφωνικό κέντρο του Tivadar Puskás, το ελικόπτερο του Oszkár Asbóth και το δυναμό του Ányos Jedlik έχουν κάνει τη ζωή μας πολύ πιο εύκολη. Αυτές οι εφευρέσεις άφησαν το στίγμα τους και στις τεχνολογίες που χρησιμοποιούμε σήμερα. Στις 3 Νοεμβρίου γιορτάζονται οι πιο δημιουργικές και πρωτοποριακές ουγγρικές εφευρέσεις και επιτεύγματα.

Στις 3 Νοεμβρίου του 1825, ο Ούγγρος Κόμης István Széchenyi δώρισε το πλήρες ετήσιο εισόδημα των κτημάτων του εκείνη τη χρονιά για να ιδρύσει την Learned Society, την Ουγγρική Ακαδημία Επιστημών, όπως μετονομάστηκε μετά το 1845. Το 1997, η ουγγρική κυβέρνηση κήρυξε αυτή την ημερομηνία ως Ημέρα της Ουγγρικής Επιστήμης για τον εορτασμό του σημαντικού γεγονότος.

Παρακάτω αναφέρονται 6 περιπτώσεις πώς οι Ούγγροι επιστήμονες έχουν αλλάξει τον κόσμο.

 13 Νομπελίστες

Hungarian Inventions

Τους δύο τελευταίους αιώνες, ένας αξιοσημείωτα μεγάλος αριθμός Ούγγρων επιστημόνων συνέβαλε στην ανάπτυξη διαφόρων κλάδων της φυσικής επιστήμης. Αυτό αντικατοπτρίζεται και από τον εντυπωσιακό αριθμό των Νομπελιστών ουγγρικής καταγωγής. Ο Fülöp Lénárd (Philipp E. A. von Lenard) ήταν ο πρώτος Ουγγρικής καταγωγής Νικητής Νόμπελ. Διεξήγαγε πειράματα για τις καθοδικές ακτίνες και τις ιδιότητές τους. Τα αποτελέσματά του οδήγησαν στην ανακάλυψη ηλεκτρονίων και ακτίνων Χ. Κέρδισε το Νόμπελ Φυσικής το 1905 για την εργασία του στις καθοδικές ακτίνες. Ο κατάλογος των Ούγγρων Νικητών του Βραβείου Νόμπελ περιλαμβάνει επίσης: Róbert Bárány – Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας ή Ιατρικής 1914 «για το έργο του στη φυσιολογία και την παθολογία του αιθουσαίου μηχανισμού» Albert Szent-Györgyi − Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας ή Ιατρικής το 1937 «για τις ανακαλύψεις του σε σχέση με τις διαδικασίες βιολογικής καύσης, με ειδική αναφορά στη βιταμίνη C και την κατάλυση του φουμαρικού οξέος» Imre Kertész − Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2002 «για τη γραφή που υποστηρίζει την εύθραυστη εμπειρία του ατόμου ενάντια στη βάρβαρη αυθαιρεσία της ιστορίας»

Ολογραφία

Holography

Ο Dénes Gábor (Dennis Gabor) ανέπτυξε τις πρώτες αρχές της ολογραφικής θεωρίας ενώ εργαζόταν για βελτιώσεις στην ανάλυση του ηλεκτρονικού μικροσκοπίου. Η μέθοδός του για την παραγωγή μιας τρισδιάστατης εικόνας βασίστηκε στην παρεμβολή (αλληλεπίδραση μεταξύ των κυμάτων φωτός) και στη συνοχή (τα κύματα φωτός ευθυγραμμισμένα σε φάση μεταξύ τους).

Ο «Σωτήρας των Μητέρων»

Semmelweis

Στις μέρες μας, το πλύσιμο των χεριών παίζει σημαντικό και εμφανή ρόλο στην προσωπική μας υγιεινή. Ωστόσο, έγινε μέρος της καθημερινότητάς μας μόλις πριν από 150 χρόνια, χάρη στην πρωτοποριακή ανακάλυψη του Ούγγρου γιατρού, Ignác Semmelweis. Ο Semmelweis παρατήρησε τα ποσοστά μητρικής θνησιμότητας και παρατήρησε ότι το ποσοστό επιλόχειου πυρετού ήταν υψηλότερο στις περιπτώσεις που γιατροί και φοιτητές ιατρικής εξέταζαν ασθενείς στο μαιευτήριο αμέσως μετά τη διενέργεια αυτοψίας. Το 1847 εισήγαγε το υποχρεωτικό πλύσιμο των χεριών μεταξύ γιατρών, νοσοκόμων και φοιτητών ιατρικής στο Γενικό Νοσοκομείο της Βιέννης προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω κρούσματα μόλυνσης. Με την εισαγωγή αυτού του νέου κανονισμού, ο Semmelweis κατάφερε να μειώσει το ποσοστό θανατηφόρου επιλόχειου πυρετού από περίπου 10% σε 0,85%.

Volkswagen

Το 1937 ιδρύθηκε η «Gesellschaft zur Vorbereitung des Deutschen Volkswagens mbH» (Εταιρεία για την προετοιμασία της γερμανικής Volkswagen Ltd.) και έτσι γεννήθηκε το «Αυτοκίνητο του Λαού». Γνωρίζατε όμως ότι ο διανοούμενος πατέρας της Volkswagen ήταν στην πραγματικότητα Αυστρο-Ούγγρος μηχανικός; Ο Béla Barényi εγγράφηκε ως φοιτητής μηχανικός στο Τεχνικό Κολέγιο Μηχανολόγων και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών της Βιέννης το 1924. Είχε ήδη συλλάβει την ιδέα του μελλοντικού «People’s Car» κατά τα πανεπιστημιακά του χρόνια και τα σκίτσα του θεωρούνται το αρχικό σχέδιο του Volkswagen Beetle.

Φωτισμός LED

Ο Zoltán Bay ήταν ένας Ούγγρος φυσικός που εργάστηκε για την United Incandescent Lamps and Electric Company (Tungsram) και ως επικεφαλής του εργαστηρίου, συνέβαλε στην ανάπτυξη λαμπτήρων εκκένωσης αερίου υψηλής έντασης, λαμπτήρων φθορισμού, ραδιοσωλήνων, κυκλωμάτων ραδιοφωνικών δεκτών , και τεχνικές δεκατόμετρων ραδιοκυμάτων. Τα ονόματα του Bay και του György Szigeti συνδέονται επίσης με την εφεύρεση του προγόνου των διόδων εκπομπής φωτός (LED).

Πηγή: Daily News Hungary

Προηγούμενο άρθρο
H Ουγγρική GreenGo αναβαθμίζει τον ηλεκτρικό στόλο της
Επόμενο άρθρο
Η Ουγγαρία θα αναπτύξει τις εγκαταστάσεις διαχείρισης των υδάτων της Ρουάντα

Διαβάστε ακόμη

Μενού