Νέα Ουγγρική ερευνητική λύση για την εκτροφή γατόψαρου

  1. Αρχική
  2. Γεωργία & Τρόφιμα
  3. Νέα Ουγγρική ερευνητική λύση για την εκτροφή γατόψαρου

Μια νέα τεχνολογική λύση μετά από πολλά χρόνια εντατικής, γενετικά βασισμένης αναπαραγωγής, ανέπτυξε ένα ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα που υλοποιήθηκε στην Ουγγαρία, καταφέρνοντας να εξημερώσει σχεδόν το ευρωπαϊκό γατόψαρο και να αναπτύξει μια μέθοδο εντατικής αναπαραγωγής για μαζική παραγωγή, αναφέρει το περιοδικό Horizon. Οι ερευνητές του έργου προσδοκούν ότι το γατόψαρο θα μπορέσει να ανταγωνιστεί τον μπακαλιάρο, τον τόνο ή ακόμα και τον σολομό στις διεθνείς αγορές στο μέλλον.

Η έρευνα, η οποία ολοκληρώθηκε πέρυσι, διεξήχθη από ομάδα Ούγγρων, Γερμανών, Αυστριακών και Σλοβένων ερευνητών και είναι σημαντική λύση καθώς το γατόψαρο στο παρελθόν είχε παραχθεί σε μικρές ποσότητες από ιχθυοκαλλιεργητές και δεν έχει τύχει καλής εκτίμησης, παρόλο που το κρέας του χωρίς κόκαλα είναι εξαιρετικά θρεπτικό και υγιεινό.

Η νέα λύση που έλυσε το πρόβλημα της εκτροφής του γατόψαρου επικεντρώθηκε στο πιο δύσκολο κομμάτι της εκτροφής, που ήταν η διατροφή των αρπακτικών ψαριών. Οι ερευνητές πέτυχαν να αναπτύξουν μια τροφή ψαριών βελτιστοποιημένη για γατόψαρο από αίμα χοίρου, χρησιμοποιώντας ειδικά άλευρα που παρασκευάζονται με ξήρανση σε χαμηλές θερμοκρασίες, για να αντικαταστήσει το ιχθυάλευρο που χρησιμοποιείται πιο συχνά σε ιχθυοκαλλιέργειες και προέρχεται από τη θαλάσσια αλιεία.

Ένα άλλο επίτευγμα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε στην  ιχθυοκαλλιέργεια Aranyponty,  που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και 12 χρόνια, οδήγησε σε μια εξαιρετικά αποτελεσματική τεχνολογία ημιεντατικής εκτροφής που επέτρεψε την εκτροφή γατόψαρων σε μονοκαλλιέργεια. Το αποτέλεσμα είναι να φτάνουν το βάρος του ενήλικου ψαριού στα 2,5-3 κιλά μέσα σε 2 χρόνια αντί για τα προηγούμενα 3-4 χρόνια, καθιστώντας τα ανταγωνιστικά σε σχέση με τις εισαγωγές από τη Νοτιοανατολική Ασία.

Επιπλέον, η αναπαραγωγή στηρίζεται σε νέα γενετική βάση, από μια γερμανική εταιρεία εκτροφής ψαριών που επιλέγει τους καλύτερους αναπτυσσόμενους απογόνους για δέκα γενιές και να τους διασταυρώνει με το ουγγρικό γατόψαρο. Το αποτέλεσμα ήταν ένα νέο ημιεξημερωμένο υβριδικό είδος γατόψαρου, που ονομάστηκε γατόψαρο Silgen από το ακρωνύμιο του έργου. Αυτό το είδος, μεγαλώνει γρηγορότερα, προσαρμόζεται πιο άμεσα σε διαφορετικές συνθήκες εκτροφής και απαιτεί λιγότερα αντιβιοτικά και άλλα χημικά για να αναπαραχθεί, ενώ είναι πιο ανθεκτικό στις ασθένειες.

Ωστόσο, το ερευνητικό πρόγραμμα των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ δεν σταμάτησε στην παραγωγή ψαριών. Άμεσος στόχος είναι οι ευρύτεροι καταναλωτές και η ένταξη του γατόψαρου στην καθημερινή διατροφή. Το τελικό προϊόν είναι ένα έτοιμο προς μαγείρεμα φιλέτο γατόψαρου χωρίς κόκαλα, το οποίο το έργο στοχεύει να βάλει στα ράφια στη Γερμανία και τη Σλοβενία καθώς και στην Ουγγαρία.

Πηγή: Hungary Today

Προηγούμενο άρθρο
To Ουγγρικό Πανεπιστήμιο BME εγκαινίασε το πρόγραμμα κβαντικής μηχανικής OpenSuperQPlus
Επόμενο άρθρο
Ουγγρική Agritech εταιρεία αναπτύσσει καινοτόμο σύστημα βιώσιμης άροσης

Διαβάστε ακόμη

Μενού