Η Tatabánya της Ουγγαρίας αντιμετωπίζει τις δασικές πυρκαγιές

  1. Αρχική
  2. Ουγγαρία
  3. Η Tatabánya της Ουγγαρίας αντιμετωπίζει τις δασικές πυρκαγιές
Η πόλη Tatabánya έχει μια εγκεκριμένη συνολική στρατηγική προσαρμογής, το Τοπικό Σχέδιο Δράσης Κλιματικής Αλλαγής, το οποίο ήδη υλοποιείται. Το σχέδιο αυτό βασίζεται σε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση και περιλαμβάνει τρία μέτρα: (1) ένα τοπικό σύστημα συναγερμού θερμότητας (2) το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Smart Sun και (3) ανάπτυξη ικανοτήτων του Πυροσβεστικού Σώματος
Προκλήσεις

Η Tatabánya συνεχίζει να αντιμετωπίζει δύο μείζονες κινδύνους λόγω κλίματος για τους οποίους απαιτούνται μέτρα προσαρμογής: κύματα καύσωνα (αστική θερμότητας) και άγριες πυρκαγιές απειλούν τη γύρω περιοχή και την υγεία του πληθυσμού (ατμοσφαιρική ρύπανση) που προκαλούνται από ακραίες θερμοκρασίες και ξηρασίες.

Στόχοι

Ένα τοπικό σύστημα συναγερμού θερμότητας και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Smart Sun είναι σχεδιασμένα για να προστατεύουν το κοινό από τις βλαβερές επιπτώσεις των υψηλών θερμοκρασιών και των UV ακτινοβολιών. Επιδιώκουν:

  • αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με τα κύματα καύσωνα που επηρεάζουν την υγεία και τα αποτελεσματικά μέτρα για την αυτοπροστασία έναντι των υψηλών θερμοκρασιών
  • Μείωση του αριθμού των ατόμων που εκτίθενται στις επιβλαβείς επιδράσεις των συνθηκών υψηλών θερμοκρασιών και παροχή πληροφοριών που μπορούν να μειώσουν τις επιβλαβείς επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία
  • Εξοικονόμηση πόρων μέσω της επικέντρωσης σε μέτρα πρόληψης και όχι σε μέτρα που αφορούν τις συνέπειες

Τα μέτρα που στοχεύουν στην ανάπτυξη ικανοτήτων του Πυροσβεστικού Σώματος έχουν σχεδιαστεί για την προστασία του κοινού και των δασών από τις άγριες πυρκαγιές και την πρόληψη της απώλειας της βιοποικιλότητας. Επιδιώκουν:

  • Αποτροπή ζημιών από τις άγριες πυρκαγιές και τις επιπτώσεις στην υγεία λόγω καπνού και απώλειας βιοποικιλότητας
  • Αποτροπή απωλειών πυροσβεστών λόγω της έλλειψης εκπαίδευσης και ικανότητας.

Επιλογές προσαρμογής που υλοποιούνται σε αυτή την περίπτωση

  • Εκστρατείες ευαισθητοποίησης για την παρακολούθηση της αλλαγής της συμπεριφοράς, τα συστήματα μοντελοποίησης και πρόβλεψη για την καθιέρωση συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης
  • Προσαρμογή των σχεδίων διαχείρισης πυρκαγιάς
Λύσεις

Στη Tatabánya καθιέρωσαν ένα σύνολο μέτρων για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις των κυμάτων θερμότητας καθώς επίσης και των άγριων πυρκαγιών.

Στην πόλη υπάρχει ένα άγρυπνο σύστημα ειδοποίησης θερμότητας: όταν προβλέπεται εξαιρετικά καυτός καιρός τίθεται σε κίνηση το αντίστοιχο πρωτόκολλο θερμότητας και UV. Η πρόβλεψη παράγεται με τη χρήση μεθοδολογιών πρόγνωσης καιρού υψηλής τεχνολογίας. Το πρωτόκολλο αποτελείται από μια σειρά δραστηριοτήτων που παρέχουν συμβουλές στους πολίτες για το πώς να προετοιμαστούν για τον προβλεπόμενο καύσωνα. Μια βασική πτυχή είναι ότι οι πληροφορίες φθάνουν στους πολίτες γρήγορα και από διαφορετικά κανάλια. Με το πρώτο επικείμενο κύμα θερμότητας ενημερώνεται ο ανώτερος ιατρικός υπάλληλος της Ουγγαρίας. Ανακοινώνονται οδηγίες προς τους πολίτες, τα ιδρύματα, τους οργανισμούς υγειονομικής περίθαλψης και τα μέσα ενημέρωσης, τα οποία επικαιροποιούνται 30 λεπτά και διανέμονται μέσω διαφόρων καναλιών ενημέρωσης.

Το σύστημα προειδοποίησης θερμότητας έχει ενεργοποιηθεί αρκετές φορές ήδη: τρεις φορές το 2009 και 2010, δύο φορές το 2011 και επίσης τρεις φορές το 2012. Το σύστημα προειδοποίησης UV ενεργοποιήθηκε μία φορά σε κάθε χρόνο, εκτός από το 2012 όταν ενεργοποιήθηκε δύο φορές.

Στο πλαίσιο του προγράμματος Smart Sun, οι διάφορες ευάλωτες ομάδες (π.χ. βρέφη και γονείς, νέοι, ηλικιωμένοι και άρρωστοι) μαθαίνουν για τις βλαβερές επιπτώσεις των κυμάτων καύσωνα και της υψηλής ηλιακής δραστηριότητας στο ανθρώπινο σώμα, καθώς και των απλών και αποτελεσματικών μέτρων για την προστασία και τη φροντίδα των άλλων ατόμων (π.χ. κατανάλωση 2-3 λίτρων νερού την ημέρα, διαμονή σε εσωτερικούς χώρους ή σε σκιερά μέρη, φορώντας ελαφριά καπέλα, γυαλιά ηλίου κ. λπ.).

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια μεγαλύτερων περιόδων, η μειωμένη βροχόπτωση και οι μεταβαλλόμενες μορφές ανέμου αυξάνουν τον κίνδυνο δασικών πυρκαγιών σε πολλές ευρωπαϊκές περιοχές. Η πόλη Tatabánya στην Ουγγαρία έχει ενισχύσει τις ικανότητες του Πυροσβεστικού Σώματος στην καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών με την παροχή εξειδικευμένης κατάρτισης και εξοπλισμού, βελτίωση του οδικού δικτύου σε δασικές περιοχές με αποτέλεσμα την ενίσχυση της προσβασιμότητας κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς για τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης,  παροχή παρατηρητηρίων ή συστημάτων παρακολούθησης που μπορεί να βοηθήσει να ανιχνεύσει τις πυρκαγιές νωρίς και την παροχή καλά διαχειριζόμενων συστημάτων αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών.

Η χρήση ενός συστήματος δεικτών καιρικών συνθηκών βοηθά την Πυροσβεστική να προετοιμαστεί και να ανταποκριθεί σε τέτοιες περιπτώσεις. Η ενίσχυση της τοπικής και περιφερειακής διαχείρισης καταστροφών έχει οδηγήσει σε μείωση των ζημιών από τις δασικές πυρκαγιές και τον αριθμό των θυμάτων των πυροσβεστών.  Ένα επιπλέον πλεονέκτημα είναι ότι τα μέτρα αυτά βοήθησαν και στη διαχείριση άλλων φυσικών κινδύνων, όπως καταιγίδες και πλημμύρες, οι οποίες προβλέπεται να προκύψουν συχνότερα ως αποτέλεσμα της προβλεπόμενης αλλαγής του κλίματος.

 

Μάθετε περισσότερα εδώ

Προηγούμενο άρθρο
Εκδήλωση τιμής του Μεγάλου Ούγγρου κόμη István Széchenyi στο Φρούριο Καράμπαμπα
Επόμενο άρθρο
H Audi ξεκινάει την παραγωγή ηλεκτρικών μοτέρ στην Ουγγαρία

Διαβάστε ακόμη

Μενού