Το αεροδρόμιο της Βουδαπέστης πέτυχε ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα!

  1. Αρχική
  2. Smart Cities Applications
  3. Το αεροδρόμιο της Βουδαπέστης πέτυχε ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα!

Ένα ακόμη σημαντικό διεθνές περιβαλλοντικό βραβείο έχει παραληφθεί από το αεροδρόμιο της Βουδαπέστης: το Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων επιβεβαίωσε ότι στο Διεθνές Αεροδρόμιο Liszt Ferenc της Βουδαπέστης έχει επιτευχθεί διαπίστευση ουδέτερου ισοζυγίου άνθρακα.

Το πρόγραμμα διαπίστωσε ότι η λειτουργία του αεροδρομίου της Βουδαπέστης διατηρεί την ισορροπία της κατανάλωσης και της παραγωγής ενέργειας. Το ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα σημαίνει ότι η ισορροπία έχει επιτευχθεί, καθώς η χρήση συμβατικής ενέργειας συνεπάγεται πάντα εκπομπές CO2, δηλαδή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ή με άλλα λόγια, αποτύπωμα άνθρακα. Σε όλη την Ευρώπη, μόνο τριάντα περίπου αεροδρόμια ανήκουν στην ουδέτερη ομάδα άνθρακα.

Το πρόγραμμα του αεροδρομίου της Βουδαπέστης που εκτείνεται αρκετά χρόνια με στόχο την αειφόρο λειτουργία έφθασε σε ένα πραγματικό ορόσημο. Το αεροδρόμιο ξεκίνησε την προσπάθεια εξορθολογισμού της ενέργειας πριν από δέκα χρόνια, χάρη στην οποία απονεμήθηκε η διαπίστευση από το Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων τον Απρίλιο του 2018. Αυτό σημαίνει ότι εφαρμόζοντας περιβαλλοντικές συνειδητές λύσεις, το αεροδρόμιο μείωσε την εκπομπή CO2 που παράγεται στην καθημερινή του λειτουργία και το υπόλοιπο εξισορροπείται από αυτό με τρόπο που βρίσκεται υπό διεθνή επίβλεψη.

Στο πλαίσιο του προγράμματος περιβαλλοντικής συνείδησης, το αεροδρόμιο της Βουδαπέστης αντικατέστησε τα φωτιστικά στους τερματικούς αεροσταθμούς με συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας και συνεχίζει να ανανεώνει και να διατηρεί τους αγωγούς θέρμανσης της περιοχής καθώς και τις αντλίες του συστήματος εφοδιασμού νερού. Η διαχείριση του αέρα και ο κλιματισμός του αεροδρομίου επίσης αναβαθμίζονται συνεχώς. Ως αποτέλεσμα τέτοιων συνεκτικών προσπαθειών, η εκπομπή CO2 ανά επιβάτη του αεροδρομίου της Βουδαπέστης μειώθηκε κατά 44% κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών.

Η κατανάλωση ενέργειας του αεροδρομίου – με βάση την ενέργεια που καταναλώνεται για την κατασκευή ζεστού νερού, θέρμανσης και φωτισμού – ισοδυναμεί με την κατανάλωση ενέργειας των 23.000 νοικοκυριών, που αντιστοιχεί στην ενεργειακή ζήτηση μιας μικρής πόλης. Αυτός είναι και ο λόγος που η υιοθέτηση φιλικών προς το περιβάλλον λύσεων έχει ύψιστη προτεραιότητα στο αεροδρόμιο.

 

Προηγούμενο άρθρο
Το Business Grove χορηγός στο Digital Economy Forum 2018!
Επόμενο άρθρο
Startups καλούνται να συμμετέχουν στον διαγωνισμό EIT Digital Challenge

Διαβάστε ακόμη

Μενού